Laboratorul restaurare lemn etnografic si lemn policrom

Laboratorul restaurare lemn etnografic şi lemn policrom

Bogăţia colecţiilor de obiecte din „lemn etnografic" şi „lemn policrom", aflate în gestiunea Complexului Naţional Muzeal "ASTRA" precum şi necesitatea realizării unor lucrări pentru alţi deţinători  de patrimoniu au determinat, în anul 1995, organizarea acestei specialităţi pe structura mai veche a atelierului de restaurare lemn etnografic din Muzeul în aer liber.

Personalul angajat se compune din doi restauratori cu studii superioare de specialitate şi unul cu studii medii. Coordonarea laboratorului revine unui expert restaurator lemn şi lemn policrom, atestat MCC.

Laboratorul este dotat cu aparatură şi instrumentar modern, utilizând materiale de bună calitate.
Restauratorii din acest domeniu abordează toată gama de lucrări de restaurare din domeniul lemnului etnografic şi lemnului policrom de factură religioasă: mobilier pictat, elemente de arhitectură din lemn pictat, obiecte de cult sau structuri din lemn policromat  etc.

Lucrări importante realizate:

  • Structurile din lemn aurit şi policromat ale Iconostasului de la Curtea de Argeş (expuse în Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş)
  • Ancadramentele şi elementele structurale ale Iconostasului din Tiur (Blaj), aparţinând Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia (expuse la Muzeul Unirii Alba Iulia)
  • Colecţia de mobilier pictat a Muzeului de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus"
  • Altarul triptic de la Cincu aparţinând Muzeului Ţării Făgăraşului
  • Mobilier pictat din colecţii particulare
  • Restaurarea a 45 de lazi pictate incluse in proiectul de finantare europeana pentru Centrul ASTRA