Găleşoaia: Lumea veche vs. lumea nouă. Excurs expoziţional
  • Autori: Ovidiu Baron, Olga Popa, Adrian Scheianu
  • An apariţie: 2009
  • Preţ: -
  • STOC EPUIZAT
Expoziția „Găleşoaia: Lumea veche vs. Lumea nouă” surprinde o lume în schimbare, un sat a cărui amintire va supraviețui, parțial, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (prin cele două case tradiţionale şi o moară din satul Găleşoaia ce au fost transferate în muzeu), sau în cadrul unor inițiative culturale mai mult sau mai puțin importante.
Lumea veche surprinde satul Găleşoaia în vremurile sale bune. Toate tradiţiile sunt încă prezente, oamenii simt că locul lor este acolo, în spaţiul pe care l-au luat în stăpânire încă de la naştere şi de care se bucură în fiecare zi. Lumea nouă ilustrează ce a mai rămas din satul Găleşoaia: un şanţ uriaş, care a înghiţit toată istoria locului. Au dispărut casele, fântânile, şcoala, pădurea, livezile, atelierele olarilor... iar oamenii au plecat, în mare parte.
Catalogul editat cu prilejul expoziţiei cuprinde un bogat material ilustrativ şi texte semnate de Ovidiu Baron, Olga Popa, Adrian Scheianu, precum şi intervenţii ale unor locuitori din Găleşoaia, prezenţi la vernisajul expoziţiei.