Civilizaţie milenară românească în Muzeul „ASTRA”: Ghidul Muzeului în aer liber
  • Coordonator: Prof. Dr. Corneliu Bucur
  • An apariţie: 1995
  • Preţ: -
  • STOC EPUIZAT
În anul 1963, după doi ani de la elaborarea “Proiectului tematic” şi a “Proiectului de organizare expoziţională”, iniţiate, sub îndrumarea ştiinţifică a lui Cornel Irimie, de către un colectiv entuziast, avându-i în frunte pe Herbert Hoffmann şi arh. Paul Niedermaier, debutau lucrările de organizare a Muzeului Tehnicii Populare, care, prin terenul arondat (96 ha) şi prin ambiţiosul său proiect tematic (146 monumente) se anunţa a fi cel mai mare muzeu în aer liber din România şi unul din cele mai mari din Europa.
Conceput şi iniţiat din raţiunea salvării de la dispariţie a monumentelor de tehnică populară, Muzeul din Dumbrava Sibiului se constituie azi într-o colecţie şi arhivă de o covârşitoare importanţă istorico-documentară, oferind perspectiva – deopotrivă istoricilor, etnologilor şi tehnicienilor – retrasării şi reproiectării unei evoluţii milenare a creaţiei tehnice populare preindustriale din România.
Ghidul muzeului, apărut în trei ediţii, şi-a propus să răspundă la câteva întrebări, şi anume: pentru ce şi cum s-a născut Muzeul Tehnicii Populare; care este concepţia ştiinţifică, principiile şi regulile de bază ale organizării şi funcţionării acestui muzeu; conţinutul, structura tematică şi circuitul de vizitare.
Cele trei ediţii sunt structurate identic, dar, având în vedere dezvoltarea colecţiilor muzeului, de-a lungul timpului, ele au fost îmbunătăţite cu imagini şi descrierea noilor monumente reconstituite în muzeu.

Variante în limbile:
- franceză: 5 LEI
- germană: 5 LEI
- engleză: 5 LEI