Conservarea şi restaurarea icoanelor din colecţiile Muzeului „ASTRA”
  • Autor: Alina Geanina Ionescu
  • An apariţie: 2010
  • Preţ: -
  • STOC EPUIZAT
Conservarea şi restaurarea icoanelor din colecţiile Muzeului „ASTRA” constituie o parte semnificativă din conţinutul tezei de doctorat a autoarei, Alina Geanina Ionescu. Este, totodată, un demers destinat specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural naţional. În paginile volumului sunt redate informaţii necesare specialiştilor din domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural.
Volumul a fost structurat astfel:
  • Conservarea şi restaurarea icoanelor. Problematică genreală – capitol în care ne sunt prezentate conservarea preventivă, conservarea curativă şi tehnicile de restaurare a icoanelor pe lemn şi pe sticlă din colecţiile muzale;
  • Studii de caz. Icoanele pe lemn şi icoanele pe sticlă – în cele două subcapitole ne sunt descrise etapele de restaurare dar şi intervenţiile efectuare asupra unor icoane din colecţiile Muzeului ASTRA.

În încheiere se poaate consulta o bogată bibliografie de specialitate precum şi lista celor 138 ilustraţii reproduse în paginile volumului.
Descrierea în amănunt a unui număr mare de icoane restaurate de autoarea acestei lucrări, cu ilustraţii adecvate, înfăţişarea icoanelor înainte şi după restaurare sunt rezultatul unei înclinaţii şi munci perseverente desfăşurate de-a lungul anilor.
Conservarea şi restaurarea icoanelor din colecţiile Muzeului „ASTRA” se doreşte a fi un instrument de lucru extrem de util şi indispensabil cercetărilor viitoare în domeniul conservării şi restaurării icoanelor pe lemn şi pe sticlă.