Ateliere culinare

Ateliere culinare

Pâine şi plăcinte ca odinioară …la Târgul de Ţară
Atelier culinar - 15 octombrie 2014

În cadrul programului de educaţie muzeală, parte a activităţilor complexe de educaţie pentru patrimoniu derulate de CNM ASTRA, copiii din cadrul Şcolii Gimnaziale Turnu–Roşu  şi colegii lor de la Centrul Special pentru Educaţie Incluzivă Turnu Roşu, coordonaţi de cadrele didactice,  au luat parte la un atelier axat pe reconstituirea de produse alimentare specifice satului de altă dată. Atelierul a fost deschis de  o succintă prezentare a importanţei educaţional - formative  pe care o deţine o asemenea activitate, prin care copiii se familiarizează cu preparate arhaice, astăzi aproape dispărute, amintite poate doar de poveştile bunicilor.

Astfel, actanţii au fost meşteri  pricepuţi în a pregăti aluatul de pâine după un reţetar specific satelor din Mărginimea Sibiului şi tot ei au fost cei care au pus la cale „desertul”,  utilizând acelaşi aluat umplut cu ingredientele deja amintite.

Provocarea lansată a constat în a fi, pentru o zi, cei care pregătesc pâinea de casă şi plăcintele (lichiele)  umplute cu ceapă, cu mere proaspăt culese din livadă sau cu magiun. Aceste plăcinte  coapte imediat după scosul pâinii din cuptor, erau  deliciul copiilor din alte vremuri.

Gustul preparatelor i-a cucerit pe copii,  iar  aroma de pâine caldă şi plăcinte a recreat pentru toţi atmosfera copilăriei de altă dată.

Echipa CNM ASTRA:
Mihaela Gherghel;
Raluca Andrei;
Anda Ionaş;
Robu Lucian;