Publicatii si jocuri

Publicatii si jocuri


Editor: Raluca Ioana Andrei
Titlu: Obiect şi poveste. Teatru de umbre la Muzeul ASTRA. Greuceanu şi Povestea Morii
An apariţie: 2013
Număr pagini: 60

Publicaţia prezintă în cele 80 de pagini ale sale etapele desfăşurării proiectului Obiect şi poveste. Teatru de umbre la Muzeul ASTRA, de la crearea siluetelor, la mânuirea acestora şi exersarea interpretării rolurilor, în cadrul repetiţiilor organizate în cabinetul de pedagogie muzeală, şi până la prezentarea spectacolelor în faţa publicului. De asemenea, se regăsesc între paginile ei, impresiile celor două cadre didactice universitare (asist. univ. dr. Adriana Bârză, asist. univ. drd. Doriana Tăut) şi cele două scenarii de teatru de umbre: Greuceanu, o adaptare după basmul popular cu acelaşi titlu şi Povestea Morii, un scenariu original cu caracter moralizator despre prietenie, toleranţă şi importanţa perpetuării valorilor moştenite de la străbuni.
 
Muzeograf Anda Ionaş
 

Editor: Raluca Ioana Andrei
Titlu: Vizită în satul tradiţional. Ghidul elevilor
An apariţie: 2011
Nr. pagini: 60
Preţ: 17 Lei
Adresate elevilor şi cadrelor didactice, dar şi părinţilor şi celor interesaţi de patrimoniul cultural material şi imaterial, publicaţia oferă o nouă abordare şi o nouă viziune asupra obiectului muzeal.

Vizită în satul tradiţional. Ghidul elevilor permite construirea de noi cunoştinţe pe baza a ceea ce tinerii ştiu deja, îmbină ilustraţiile monumentelor din Muzeul în aer liber cu o grafică deosebită realizată de Sabina Franciska Coman, elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă Sibiu, în scopul de a oferi o imagine de ansamblu aspra satului de odinioară. Împărţită în 4 capitole mari – Satul, Ocupaţii Tradiţionale, Povestea Morii şi Casa de turtă dulce –, cartea invită cititorii la o incursiune în timp, la o descoperire, pas cu pas, a vieţii oamenilor de altădată, fiind un ghid practic de cunoaştere şi înţelegere a patrimoniului muzeal şi a valorilor materiale şi spirituale ale poporului roman. Raluca Ioana Andrei

 

Autori: Alina Geanina Ionescu
Titlu: Povestiri din Muzeul ASTRA
An apariţie: 2010
Preţ: 30 LEI

De câte ori copilul întreabă câte ceva, ceilalţi oameni răspund cu o poveste, nu-i aşa? Uneori asta e plictisitor. De cele mai multe ori e minunat. O poveste, bine povestită ori scrisă, poate să te aducă mai aproape de adevăr, de frumos, de bine. Problema cea mai grea pentru voi, scumpii noştri copii, este că ne cam grăbim să dăm drumul la televizor ori la desenele animate de pe calculator pentru că nu mai avem timp să vă spunem poveşti. Bunicii, părinţii, profesorii ori învăţătorii vă punem pe fugă cu graba noastră de a vă face mari, de a vă răni cu plictisul vieţii noastre - care a uitat de poveşti, de a vă fura poveştile.
Cartea vă redă povestea unor obiecte şi a oamenilor care le-au creat, vă redă minunatele poveşti ale vieţii unora dintre exponatele Muzeului ASTRA, un sat minunat care vă vrea locuitori ai săi. Citind poveştile acestea părinţilor şi bunicilor voştri sunt sigur că-şi vor aduce aminte de propria lor copilărie, de propriile lor poveşti şi vor fi gata să vă îmbogăţească din ele. Nu le va fi uşor să recunoască, dar şi-au pierdut poveştile. Purtaţi-i printre personajele cărţii Alinei Geanina şi o să vedeţi că, printre aceşti prieteni noi, poveştile vor creşte bucuroase să vă întâlnească. Încercaţi! Merită!
 
Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula
 

Autor: Simona Gheorghieş
Titlu: Morişca din muzeu
An apariţie:  2009
Preţ:10 LEI

Morişca din muzeu ilustrează, în cele 52 de pagini ale publicaţiei, o zi petrecută de Răducu, personajul principal al povestirii, în minunata Dumbravă a Sibiului.
Vizitând muzeul în aer liber, în timpul Târgului de Jucării, desfăşurat la 1 iunie, împreună cu colegii de clasă şi doamna învăţătoare, Răducu află cum se confecţionează o morişcă din hârtie, descoperă gustul turtei dulci şi admiră frumuseţea caselor şi monumentelor populare tradiţionale.
 
Muzeograf Delia Voina
 

Coordotor: prof.dr. Corneliu Bucur
Titlu: Carte de colorat
An apariţie:  2007
Preţ: 10 LEI

Publicaţia se adresează copiilor fiind tipărită în condiţii grafice deosebite. Cartea cuprinde 12 planşe colorate şi 12 pentru colorat cu imagini din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
 
Muzeograf Delia Voina
 

Autori: Prof. dr Corneliu Bucur, Raluca Andrei
Titlu: Abecedar şi Dicţionar Etimologic
An apariţie: 2007
Preţ: 15 LEI

Abecedarul şi dicţionarul etimologic este o publicaţie adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani, cadrelor didactice şi părinţilor, care doresc să-i sprijine pe cei mici în dezvoltarea interesului pentru cunoaşterea patrimoniului tehnic tradiţional, a tuturor proceselor lucrative practicate de poporul român de-a lungul existenţei sale, îmbogăţindu-le experienţa şi cunoştinţele culturale. Prin intermediul acestei publicaţii se descoperă plăcerea de a desena, surpriza de a recunoaşte monumentele patrimoniului tehnic din Muzeul în aer liber în fotografiile şi imaginile incluse în abecedar din arhiva muzeului, precum şi originea cuvintelor limbii române, cuvinte care reflectă aspecte din mediul natural, din viaţa socială şi lucrativă a poporului nostru. Sunt prezentate explicativ, din punct de vedere etimologic, cuvinte din diferite categorii: cosmos – natură; popoare – etnii - oameni; civilizaţie; spiritualitate, şi fiecărui cuvânt, de aceeaşi origine, i s-a atribuit câte o culoare unică. Volumul dispune şi de un mic dicţionar pentru acele cuvinte cu care copiii sunt mai puţin familiarizaţi.
 
Muzeograf Delia Voina