Skip link-uri
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Animă ASTRA

septembrie 20 @ 11:00 - septembrie 22 @ 17:00

În perioada 20-22 septembrie 2024 la Muzeul ASTRA au loc o serie de ateliere de olărit și de ardere a vaselor care surprind practici, forme, materiale ce spun povestea unor centre ceramice importante din România rurală.

 

Vineri 20 septembrie – duminică, 22 Septembrie, între orele 11.00 -17.00, locații: Sectorul Olărit
  • Gospodăria-atelier Găleșoaia Veche, GorjCeramica de Sișești-Noapteșa își va spune povestea prin arta meșterului Marcel Tănăsie, crescut în familie de olari din satele menționate. Alături de membrii familiei, Marcel Tănăsie va lucra vasele și apoi, după uscarea acestora va porni cuptorul de ars oale, ilustrând tehnica proprie a pregătirii și desfășurării combustiei cuptorului. Un alt obiect de lut care spune povestea instalațiilor arhaice de preparare a pâinii este țăstul, a cărui poveste va fi spusă de aceeași familie de olari. În cadrul demonstrațiilor, meșterii vor ilustra modul în care țăstul se arde, utilizând diferite materiale vegetale, ca și combustibili pentru întreținerea arderii.
  • Gospodăria-atelier Oboga, Olt – Tradiția olăritului din Găleșoia va fi reprodusă în MAL de către meșterul olar Ion Rătezeanu, alături de soția sa. Atelierele vor evidenția modul în care lutul prinde formele unor vase utilizate în gospodăria de odinioară. În același timp, meșterul alături de soția sa, va arde vasele lucrate, ilustrând toate etapele specifice arderii. Arderea în sine este un procedeu spectaculos, cu poveste aparte.
  • Gospodăria-atelier Marginea, SuceavaUn alt atelier va fi dedicat ilustrării tehnicilor de realizare a ceramicii preistorice de tip Vădastra, acest atelier fiind susținut de meșterul Lucian Truță. Formele și estetica vaselor de inspirație Vădastra, coloristica lor gri și neagră aduce foarte mult cu ceramica de Marginea. Ceramistul și istoricul Lucian Truță aduce la viață ceramica străveche, ale cărei forme de expresie/coloristică își regăsește continuitatea în ceramica din centre actuale.
Vineri, 20 septembrie între orele 11.00-17.00 –  duminică, 22 septembrie între orele 11.00-17.00 Animații culturale: Învățătorul Rural – Locație: Școala din Ticera
Sâmbătă, 21 septembrie între orele 12.00-17.00, Animații culturale: Drumul haiducilor și Jandarmul rural, Locație: Zona Sectoarelor: Olărit, Minerit și Textile
15 septembrie era data tradițională de începere a anului școlar preuniversitar. A doua jumate a lunii septembrie era un nou început plin de emoții pentru elevi. Mirosul de nou de la cărți și de la școala renovată, adierea toamnei, frunzele multicolore, bucuria revederii colegilor sunt emoții care ne rămân întipărite pentru tot restul vieții.
Aceste emoții le puteți retrăi la Muzeul ASTRA, la școala din Ticera, vineri și duminică (20 și 22 septembrie 2024), orele 11-17. Școala din Ticera vă așteaptă restaurată, cu miros de nou și cu piese nou întrate în colecția noastră, cu o expoziție ce a primit un refresh. Se poate vizita și cancelaria, dar domnul învățător nu vă lasă să motivați absențele.
Sâmbătă, 21 septembrie între orele 12.00-17.00 Animații culturale: Drumul haiducilor și Jandarmul rural |Locație: Zona Sectoarelor: Olărit, Minerit și Textile
ANIMA ASTRA prilejuiește reîntâlnirea vizitatorilor muzeului ASTRA cu personaje binecunoscute, dar în același timp misterioase, ale folclorului și istoriei naționale. Este vorba de haiduci, eroi justițiari, aflați la limita dintre lumină și întuneric, mai puțin cunoscut fiind că fenomenul haiduciei s-a manifestat până în plin secol XX. Având în vedere și că în munții Sibiului și-au găsit adăpost ultimii haiduci români, publicul este invitat să descopere mai multe despre această lume fascinantă prin participarea la scenarii interactive care evocă inedite întâmplări din trecutul apropiat. Doritorii se pot întâlni pe lângă haiduci, trădători și cu un personaj constant în lumea satului, jandarmul rural.
Atelierele fac parte din Proiectul Animă ASTRA, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de CEC Bank

Detalii

Începe:
septembrie 20 @ 11:00
Se termină:
septembrie 22 @ 17:00

Loc de desfășurare

Muzeul Astra
Strada Pădurea Dumbrava 16
Sibiu, Sibiu Romania
+ Hartă Google