Skip links

ASTRA Rock debutează la Sibiu cu Guano Apes și alte trupe mari!

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

11/07/2022

Categorie

ASTRA Rock,Evenimente

De ce ASTRA Rock? Pentru (încă) un weekend unic @ Sibiu!

ASTRA Rock Festival–proiect / misiune de perspectivă

ASTRA Rock Festival reprezintă pentru Muzeul ASTRA o (nouă) provocare pentru valorizarea patrimoniului material, dar mai ales imaterial prezent în instituție. Intenția creării unui nou festival, marcă a Muzeului ASTRA a pornit în contextul modernizării scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Vorbim despre o nouă infrastructură care va deveni funcțională în următorii ani și va genera un nou capitol în dezvoltarea ofertei culturale unice, ca și concept, în România. Revenind la ASTRA Rock, festivalul va fi momentul în care meșterii tradiționali și iubitorii muzicii rock vor fi prezenți în premieră în același cadru. Vin în jur de 200 de meșteri populari din toată România, cu tot cu produsele lor realizate în stil arhaic, cu unelte specifice și cu materiale din zona lor de proveniență. De asemenea, Muzeul ASTRA va deveni astfel o scenă interactivă, în care vizitatorii vor (re)cunoaște atelierele meșteșugărești tradiționale, în așteptarea unor prestații #live a artiștilor preferați din festival.

Concertele vor avea loc după ora 19, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

REGULAMENT Festival ASTRA ROCK – ediția I -> descarcă

Program ASTRA Rock

? Vineri, 12 august

▪️ 19:00 – Dora Gaitanovici
▪️ 20:30 – Luna Amara (OFFICIAL)
▪️ 22:30 – The Motans

? Sâmbătă, 13 august

▪️ 19:00 – I’m The Trip
▪️ 20:30 – Coma
▪️ 22:30 – Guano Apes

? Duminică, 14 august

▪️ 19:00 – Revolver
▪️ 20:30 – iarba Fiarelor
▪️ 22:00 – Dirty Shirt & Transylvanian FolkCore Orchestra

Târgul Creatorilor Populari–simbioză cu ASTRA Rock Festival

Târgul Creatorilor Populari se organizează în muzeul ASTRA încă din 1983. În ultimii ani am constat scăderea numărului de meșteri, dar și veniturile încasate de aceștia. Contextul este unul favorabil, Pactul Verde European, SDGs, curentul biodegradabilității care impune un anumit comportament, garantarea materialelor folosite, dar și utilitatea produsului meșteșugăresc poate și va deschide noi oportunități de desfacere a produselor. Rolul nostru, al specialiștilor de la Muzeul ASTRA, va fi de a curatoria atelierul și produsul meșetșugăresc și de a genera o rețea de comunicare dintre meșter și noua categorie de public. Practic, festivalul se adresează și unei noi categorii de public, oferindu-le informația la firul ierbii, prin demonstrațiile care vor fi realizate și curatoriate de echipa meșter, muzeograf, restaurator.

,,În momentul de față vârsta meșterilor este destul de înaintată, iar asigurarea viitorului meșteșugurilor care până la urmă definesc valorile identitare dar și pot dezvolta activități specifice turismului cultural, depinde de noi, instituțiile de cultură depozitare de informații de platforme culturale și de modul de comunicare și mediere al acestor valori. Încercăm să contextualizăm târgul de altădată, un spațiu al valorilor și al satisfacerii nevoilor, să conștientizăm comunitatea de importanța produselor meșteșugărești, de dezvoltarea produselor culturale locale, de efectele economice imediate generate pe termen mediu și de rolul educației pentru cultură.”,a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.

Harta ASTRA Rock Festival

Participanții la târg vor fi aranjați pe circuitul principal de vizitare, în partea dreaptă a muzeului, iar atelierele deschise publicului vor fi inserate pe traseu. În acest fel, reliefăm frumusețea ruralității de altă dată, tiparul gospodăriilor, al meșteșugurilor și al ocupațiilor, dar și utilitatea contemporană a produselor atât pentru persoanele fizice, dar și pentru sectorul privat (HORECA & corporate). Astfel, dezvoltăm o nouă rețea cultural–creativă, dedicată meșterilor populari din România.

Oamenii ASTRA Rock Festival

Resursa umană este cea mai importantă și până la urmă singura de care avem nevoie pentru o dezvoltare sustenabilă. Meșteșugurile din România au nevoie de viitor, meșterii populari au nevoie de recunoaștere și de stabilitate, iar tinerii care vor dori să se dezvolte și să dezvolte o afacere în acest domeniu trebuie să fie convinși că li se va asigura un viitor. ASTRA Rock Festival va deveni restartul produsului cultural turistic de calitate și garantat de autenticitate. Evenimentul va reuni peste 300 de artiști, muzicieni și meșteri tradiționali.

Oferta culturală/ educațională ASTRA Rock Festival

Circuitul de vizitare al ofertelor culturale din festival se va opri la Târgul de țară, unde va avea loc un maraton gastronomic susținut de directorii de muzee din România. Aceștia vor găti rețete de sezon, dar vor și promova instituțiile pe care le reprezintă și cum contribuie la diversificarea paletei de servicii culturale în zona lor. Participă muzee din Maramureș, Moldova, Muntenia, Crișana, Oltenia, Banat și Transilvania.

Maratonul se va desfășura în perioada 12-14 august, în intervalul orar 10-15, până la epuizarea porțiilor.

Oferta educațională va completa programul, în poiana din proximitatea Târgului de țară, unde vor fi organizate ateliere educaționale pentru toate categoriile de vârstă. Un reper va fi prezența lui Komakiza Bezerița, un personaj cool, care va amenaja un atelier de fierărit ca-n vârf de munte (la propriu).

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

ASTRA Rock este cel mai nou și promițător festival din România și se adresează în egală măsură iubitorilor de muzică bună și celor care vor să petreacă timp de calitate în atmosfera unui eveniment live de talie internațională, dar și să se bucure de natură și activități conexe împreună cu familia. Concertele au loc în spațiul celui mai mare muzeu open-air din Europa, și, în același timp, al celei mai importante instituții etnografice din România. Muzeul în aer liber ASTRA este amplasat într-un adevărat paradis, în rezervația naturală Dumbrava Sibiului. Cu o suprafață de 96 de hectare, un lac impresionant, vegetație bogată și peste 10 kilometri de alei, spațiul este ideal pentru un eveniment muzical precum ASTRA Rock.

Guano Apes sunt headlinerii primei ediții a festivalului ASTRA Rock, care va avea loc între 12 și 14 august 2022 în cadrul mirific oferit de Muzeul în Aer Liber Astra din Sibiu.

Guano Apes sunt cap de afiș al festivalului, germanii fiind cunoscuți pentru hituri precum ”Open Your Eyes” și ”Lords of the Boards”, un adevărat imn al snowboard-erilor din lumea întreagă. Primul lor album, ”Proud Like a God”, s-a vândut în peste un milion de exemplare și a rezistat în topuri mai bine de un an, fiind unul dintre cele mai de succes debuturi discografice din toate timpurile. Au urmat turnee internaționale, cu show-uri pe stadioane, la festivaluri mari și în săli de concerte importante, unde amestecul de riffuri de chitară, hip hop și melodic rap-ul vocalistei Sandra Nasić au încântat și energizat milioane de fani. După trei albume de top și mii de recitaluri, trupa revine cu forțe proaspete pe scenă, locul unde se simte cel mai aproape de fani. Înaintea turneului european programat în această toamnă, Guano Apes vor cânta la ASTRA Rock în seara de sâmbătă, 13 august.

Pe lângă Guano Apes, la prima ediție a festivalului ASTRA Rock vor urca pe scena din Dumbrava Sibiului câteva dintre cele mai cunoscute, dar și mai promițătoare trupe românești, acoperind o varietate de genuri: Dirty Shirt, Coma, Luna Amară, Dora Gaitanovici și I‘m the Trip.

Dirty Shirt sunt văzuți ca una dintre cele mai originale și de succes formații din Estul Europei, combinând sound-ul hardcore metal modern cu influențele din muzica tradițională din această parte a continentului. Înaintea recitalului de la ASTRA Rock, Dirty Shirt vor cânta în fața a câteva sute de mii de persoane la Pol’and’Rock, asta după prestația de la Hellfest, două dintre cele mai mari festivaluri din Europa.

Coma este un alt nume foarte cunoscut publicului autohton, activând de peste două decenii, timp în care au devenit una dintre cele mai iubite trupe de rock alternativ din România cu piese precum „Bruce Lee vs. Vandam”, „Cântă-mi povestea”, „Chip” sau „Document”.

Luna Amară cântă de aproape 20 de ani sincer și fără ocolișuri. Cu un portofoliu live impresionant și o abordare proprie a muzicii rock, cu influențe inclusiv din spectrul metalic și progresiv, Luna Amară continuă să fie relevanți prin arta lor cu mesaj, implicarea socială, profunzimea versurilor și pasiunea cu care se urcă pe scenă de fiecare dată.

Dora Gaitanovici este pentru mulți revelația muzicală românească a acestui an, după ce s-a prezentat în fața publicului larg la Eurovision. Tânăra compune și produce ceea ce cântă alături de colegii de trupă, într-un proiect muzical îndrăzneț și original.

I‘m the Trip s-a format acum 10 ani din dorința de a completa scena muzicală sibiană cu elemente de rock nou, rezultând un gen muzical alternativ a cărui influențe principale vin din rockul anilor ’90, psychedelic, blues, alternative rock, hardcore punk și surf rock.

Alte trupe care vor urca pe primei ediții a festivalului ASTRA Rock vor fi anunțate în perioada imediat următoare.

Până pe 1 august, în perioada de presale, abonamentele de trei zile costă 200 de lei. Ulterior, ele pot fi achiziționate la prețul de 250 de lei / abonament, împreună cu  bilete de o zi disponibile la prețul de 100 lei.

Abonații Muzeului ASTRA beneficiază de 1.000 de bilete la preț redus, disponibile la sediul instituției.

Abonamentele și biletele la festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekendul 12-14 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Marii. Vor fi prezenți peste 200 de meșteri populari din toată România, care pe lângă produsele specifice vor desfășura ateliere pentru toate categoriile de vârstă. Maratonul gastronomic cu rețete specifice ruralității și atelierele educaționale vor întregi oferta de neratat a primei ediții ASTRA Rock.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!