Skip links

Bilanț Muzeul ASTRA în 2021

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

14/01/2022

Categorie

Evenimente

Bilanț Muzeul ASTRA în 2021

În perioada 1 ianuarie –  31 decembrie 2021, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat 391.267 vizitatori/ beneficiari de programe culturale. Au fost cu 77.723 mai mulți ca în anul 2020 (313.544). În 2021, la Muzeul ASTRA, au fost organizate peste 2.000 de acțiuni culturale (o medie de 5 acțiuni culturale zilnic!), în care am pus în scenă ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice. Prin astfel de demersuri, Muzeul ASTRA a implicat 586 de meșteri și creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună și să valorifice creațiile lor în vremuri pandemice. Pentru a identifica valorile culturale din țara noastră, personalul de specialitate din Muzeul ASTRA a întreprins cercetări de teren timp de 247 de zile în 62 de localități.

,,În ciuda tuturor dificultăților, anul 2021 a fost unul rodnic pentru Muzeul ASTRA. Așa cum îi șade bine gospodarului, ne-am readaptat și ne-am văzut de treabă într-un mod responsabil, ca să putem oferi evenimente, servicii și programe culturale de calitate. Cred că numărul mare de vizitatori ne reconfirmă statutul de pol al culturii românești. Este drept că și mobilitatea oamenilor a fost una mai mare față de perioada anterioară, dar faptul că aproape 400.000 de vizitatori au ales Muzeul ASTRA ne motivează să continuăm misiunea noastră. Nu întâmplător, în 2021 am avut onoarea să fim cotați pentru a doua oară cu trei stele în Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe și să fim desemnați Travelers Choice Award de utilizatorii site-ului tripadvisor.com” , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA. 

În 2021, Muzeul ASTRA a reușit să introducă în colecția de patrimoniu peste 350 de obiecte etnografice. De asemenea, am reușit să atragem 4 proiecte cu finanțare externă nerambursabilă, 3 cu finanțare națională nerambursabilă, valoarea finanțărilor efectiv derulate fiind de 1.049.833 lei.

Una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA a fost, este și va rămâne cea educațională. Ca dovadă, în 2021 nu mai puțin de 23.386 de persoane (+223% față de 2020) au participat la 838 activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu (+178% față de 2020) – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, dar și parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu special pentru vizitatorii cei mai mici.

Referitor la Departamentul Conservare  Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, vă aducem la cunoștință faptul că în anul 2021 a fost finalizată restaurarea picturii pe lemn din interiorul Bisericii din Vința, județul Alba, un monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Este vorba despre 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 m² de pictură (bolta, iconostasul, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavanul din pronaos), valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii. Echipa Muzeului ASTRA din Sibiu a fost formată din 26 de specialiști ai Muzeului ASTRA(arhitecți, muzeografi, un investigator chimist, un investigator biolog, conservatori și restauratori). Tot aici au fost restaurate 182 obiecte și 1084 obiecte conservate, iar 152 de monumente din muzeu au beneficiat de intervenții de conservare. Totodată, au  fost făcute 121 de investigații chimice și biologice pe tot parcursul anului 2021.

Ediția cu numărul 28 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival  s-a derulat pentru al doilea an consecutiv în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 5-12 septembrie 2021. Festivalul a redat 200 de evenimente cinematografice, inclusiv un program online, dar și altul special de vizionare de filme din bărci care plutesc pe lac.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!