
- Acest eveniment a trecut.
Atelier gastronomic & Ateliere de confecționare a lumânărilor din seu de oaie și din ceară de albine
septembrie 24 @ 12:00 pm – 4:00 pm
Data: 24 septembrie 2021, între orele 12-16
Loc de desfășurare: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria de oier transhumant, provenită din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos.
Atelier de confecționare a lumânărilor din ceară de albine – Locul evenimentului: Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos
În atelierul gospodăriei din Sebeșu de Jos, un meșter boștinar – lumânărar, va confecționa lumânări din ceară de albine folosind instalația pentru confecționarea lumânărilor prin îmbăiere și rulare pe tamburi. Procedeul este unul ingenios prin faptul că instalația ce folosea doi tamburi pentru rularea lumânărilor permitea confecționarea unui număr impresionant de lumânări, toate produse în același timp. Cu toate acestea, priceperea lumânărarului trebuia să fie cu atât mai mare cu cât sunt numeroase aspecte de care trebuia să țină cont: temperatura cerii topită în vănița prin care se trecea firul de bumbac, temperatura menținută în interiorul atelierului, viteza și ritmul cu care sunt învârtiți tamburii pentru a rula firul de lumânare. În teorie, procedeul de realizare a lumânărilor prin această metodă este unul destul de ușor: se trece capătul firului de bumbac prin vănița cu ceară caldă, apoi prin primul orificiu cu ajutorul căruia se îndepărtează excesul de ceară, apoi începe rularea pe primul tambur; când s-a rulat întreaga lungime a firului, capătul acestuia se trece prin vănița cu ceară și apoi prin al doilea orificiu superior ca mărime care va asigura din nou scurgerea surplusului de ceară, apoi se rulează întreaga lungime a lumânării pe cel de al doilea tambur. Procedeul se continuă, până când lumânarea ajunge la grosimea dorită, iar apoi se taie după lungimea necesară. Următoarea operațiune era tăierea la un capăt pentru a elibera parte din fitilul de lumânare.
Atelier gastronomic și atelier de confecționare a lumânărilor din seu de oaie – Locul evenimentului: Gospodăria de oier transhumant, provenită din Rășinari
În curtea gospodăriei din Rășinari, se va desfășura atelierul gastronomic dedicat preparării cărnii de oaie, potrivit rețetelor pastorale, utilizând materia primă care este pretabilă a fi preparată pentru consumul uman, iar prin atelierul de confecționare a lumânărilor din seu de oaie se va valorifica seul, un produs care își găsește valoarea prin transformarea sa în lumânări. Acest atelier își propune să reînvie un meșteșug uitat în negurile timpului, însă practicat până la începutul secolului XX. Confecționarea lumânărilor din seu de oaie, necesita parcurgerea următoarelor etape: prepararea seului, pregătirea fitilului de lumânare și turnarea lumânărilor. Procedeul confecționării lumânărilor din seu de oaie începea prin topirea și fierberea seului, apoi stoarcerea jumărilor pentru a obține întreaga cantitate de grăsime, urma înmuierea fitilului în seu și turnarea lumânărilor folosind tuburi aflate în scaunul de lumânări. După răcire, formele erau ușor încălzite pentru a facilita scoaterea lumânărilor.
Mai multe detalii in articolul postat pe blog.