Skip links
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

De la stână la horă!

September 22 @ 11:00 - September 27 @ 17:00

În perioada 22 – 27 septembrie 2023, între orele 11:00 și 17:00, vor fi organizate în opt locații din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, nouă tipuri de ateliere meșteșugărești. Printre atelierele organizate aici le regăsim pe cele de muzică și dans, olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole din lemn, confecționat mobilier pentru păstrarea hranei, arheologie și animații culturale (Jandarmul Rural). Toate acestea vor sta sub egida proiectului cultural Animă ASTRA!

„Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

Reconstituirea obiceiului coborârii oilor din zona montană, organizat în Muzeul în aer liber, în 24 septembrie, începând cu ora 12.00, este însoțit de muzică și voie bună. Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoiță, susținut de Grupul de Muzică Tradițională Romanească „Junii”, Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor”, Daniela Carmen Popa, Sebastian Stan, Murdășan Codrin, Popescu Gabriel, Răulea Adrian Vasile, Grupul Folcloric „Doruri sibiene”,  Izabela Tomița, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor, Traian Stoiță, Fanfara Neppendorfer Blaskapelle, Grup Folcloric Nunta Ciobănească Rășinari și Fluierașii din Boița.

În perioada 22-27 septembrie 2023, interval orar 11.00 – 17.00, se vor desfășura următoarele ateliere:      

  • muzică și dans, 24 septembrie, stâna din Rășinari ora 12.00, Târgul de țară începând cu ora 13.00
  • olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică/metode de ardere a lutului la gospodăriile de olari din Obârșa (jud. Hunedoara) 22 – 23 septembrie și Găleșoaia (jud. Gorj), între 22 – 24 septembrie.
  • confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană în Crângul din Apuseni, 23 septembrie.
  • confecționarea mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei, 24 septembrie, Târgul de țară.
  • animații/scenarii culturale care ilustrează personaje importante din lumea rurală în perioada secolelor XIX -XX, jandarmul rural, în 24 septembrie, pavilionul din Jina (jud. Sibiu)
  • arheologie experimentală în sectorul Prelucrarea Metalelor, 22 – 23 septembrie (prelucrarea firelor textile, 22 – 27 septembrie olărit, pielărie, lemnărit).

Duminică 24 septembrie 2023, începând cu ora 12.00, în zona pavilionului de joc de la Jina, jandarmul rural, șef de post de la începutul secolului al XX-lea, într-o replică de uniformă de epocă, va reapărea pentru restabilirea ordinii printre ciobanii recent coborâți cu oile de la munte. Mocanii, s-au încins la vorbă și la pahar în sat la horă, bucuroși de revederea cu familia și mândruțele. Șeful de post trebuia sa fie un bun cunoscător al satului și al locuitorilor.

Atelierele de arheologie experimentală susținute de Asociația Castra Barbarorum reprezintă un program dedicat comunicării patrimoniului arheologic, prin ilustrarea unor ateliere de reconstituiri istorice a meșteșugurilor din antichitate: olărit, prelucrarea fiarelor textile, pielărie, lemnărit.

Mai multe detalii în articolul postat pe blog.

Proiectul cultural Animă ASTRA este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Astfel, Primăria Sibiu susține programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a valorilor meșteșugărești.

Details

Start:
September 22 @ 11:00
End:
September 27 @ 17:00

Venue

Muzeul Astra
Strada Pădurea Dumbrava 16
Sibiu, Sibiu Romania
+ Google Map