Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Demonstrații meșteșugărești tors, țesut, opinci – Drumul firului de lână

octombrie 23 @ 8:00 am octombrie 25 @ 5:00 pm

  • Vineri 23.10.2020 – orele 12.00 – 16.00
  • Sâmbătă – Duminică – orele 10.30 – 12.30 & 13.30 – 15.30
  • Locația: Gospodăria de prelucrare a inului și cânepii din Lisa, jud. Brașov, Muzeul în aer liber

Prelucrarea fibrelor textile a constituit o activitate casnică nelipsită aproape din fiecare gospodărie datorită necesității confecționării obiectelor de îmbrăcăminte sau de uz casnic. Veșmintele folosite vara, mai subțiri, erau pregătite din fibre vegetale (in, cânepă), iar cele folosite iarna, mai călduroase, erau pregătite din părul unor animale (oi, capre). Activitatea de prelucrare a fibrelor a determinat crearea unor unelte și instalații specifice. Industria casnică textilă are la bază activitatea de tors-țesut și mai apoi producerea țesăturilor cu ajutorul instalațiilor hidraulice.

În Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber, industria prelucrării textilelor este reprezentată prin gospodării-atelier de prelucrare a diferitelor tipuri de fibre și prin instalații hidraulice specifice: vâltori, pive și dârste, care reprezintă o etapă superioară de dezvoltare a tehnicii de prelucrare a țesăturilor în civilizația populară tradițională.

Pentru a comunica patrimoniul muzeal într-un mod cât mai facil și interactiv pentru publicul tânăr am propus realizarea unei instalații care să permită înțelegerea etapelor/operațiunilor executate în cadrul proceselor de prelucrare a lânii.

Share on Facebook