
- This event has passed.
Stână FEST ediția a II-a
July 27 @ 11:00 - July 28 @ 17:00

În perioada 27 – 28 iulie 2023, între orele 11:00 – 17:00 va avea loc evenimentul ,,Stână Fest” ediția a II-a. Evenimentul va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în poiana din sectorul Păstorit, unde vor fi organizate ateliere interactive și activități specifice ciobăniei (mițuit miei, muls oi, pregătirea cheagului din rânză, pregătirea burdufului pentru depozitat brânză, închegat lapte, pregătirea cașului, fierberea zerului pentru pregătirea jintiței, baterea untului în bădău, ateliere de prelucrare a lânii și cusut bituști, beneficiile naturii, incizat bâte ciobănești, etc.). Toate aceste activități vor fi puse în scenă de către meșteri și oieri din Mărginimea Sibiului.
Vizitatorii vor fi antrenați în ateliere interactive și animații muzicale susținute în cadrul proiectului cultural Animă ASTRA, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023, după cum urmează:
- Croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă care vor îndemna publicul în a-și confecționa diferite obiecte tradiționale de utilitate casnică (sectorul Păstorit, orele 11.00 – 16.00)
- Ateliere de dulgherie și tâmplărie, incizat bâte ciobănești (sectorul Păstorit, orele 12.00 – 15.00)
- Spectacol folcloric de cântece ciobănești din Mărginimea Sibiului susținut de Grupul de Muzică Tradițională Românească Junii (sectorul Păstorit, ora 16.00)
Nelipsită de la stână este mâncarea ciobănească. Preparate de bază, autentice și hrănitoare ale ciobanilor vor fi prezentate cu ajutorul atelierelor demonstrative organizate în cadrul programului Târgul de țară:
- pregătirea cașului de oaie și a jintiței
- lapte cu mămăligă la ceaun
- cocoloș cu brânză de burduf pe jar
- unt bătut în bădău
Participanții vor putea degusta din produsele pregătite de către ciobani și se vor putea familiariza cu gusturile de odinioară ale brânzeturilor de la producătorii prezenți.
Atmosfera este întregită de diversitatea stânilor din poiana sectorului Păstorit și curatorierea spațiului expozițional cu instrumentarul folosit în celar și fierbătoare. Vizitatorii participanți la eveniment vor putea crea propriul suvenir confecționând 3D stâna adusă în Muzeul ASTRA, din Rășinari.
Viața și activitatea zilnică a ciobanului este dependentă de existența turmei de oi. Practicile întâlnite la stână, cum este aceea a mițuitului, gastronomia autentică și hrănitoare, modalitățile de păstrare a produselor lactate fie folosind cea mai veche metodă de conservare sarea, fie folosind răcoarea pământului (cămările precum cea de la Câmpu lui Neag) demonstrează că ciobănia este o ocupație importantă, în armonie cu mediul.
Prin atelierele meșteșugărești propuse dorim să arătăm eficacitatea utilizării fibrelor animale (lâna) cu beneficiile asupra organismului, beneficiul utilizării recipientelor din lemn, taninul din lemn care conservă produsele în defavoarea recipientelor din plastic și utilitatea plantelor în medicina pastorală și în vopsirea fibrelor animale fără utilizarea produselor chimice. Nu va lipsi nici atelierul demonstrativ al beneficiilor naturii, atelier explicativ al plantelor medicinale care cresc la munte.