Skip links
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ziua Universală a IEI

June 22, 2023 @ 08:00 - June 25, 2023 @ 20:00

În perioada 22-25 iunie Muzeul ASTRA organizează evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns la ediția a X-a. Sunt zece ani de poveste a iei, zece ediții în care Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu. Din 2014 și până acum numărăm 10 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular – ia sau cămașa tradițională.

Timp de patru zile, vizitatorii sunt invitați să fie cercetași și cercetători de tradiții și obiceiuri, degustători de povești și șezători; să afle povestea iei de la cei care trăiesc, cercetează și duc mai departe tradiția: 50 de meșteri populari, iar alături de ei vor fi muzeografi și restauratori. Pe ulițele satului din Muzeul ASTRA se va întinde târgul de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite. Se vor desfășura 36 de  ateliere demonstrative și interactive, începând cu ateliere de țesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecționat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele și ateliere de spus povești (storytelling).

Pentru după-amiaza zilei de 24 iunie, chiar de Sânziene, programul de anul acesta cuprinde plimbarea în IE cu Biciclete Cochete și picnicul din Târgul de țară apoi concertul tinerilor Țiterași de la Galeșu, aranjamentele muzicale contemporane inspirate din tonuri străvechi ce poartă semnătura creativă a DJ Silly Conductor și concertul trupei CORBU. Duminică, 25 iunie, așa cum ne-am obișnuit de zece ani încoace, în poiana Bisericii din Bezded va avea loc Hora de Sânziene, initiată de artiști ai Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu”. Tot duminică vă așteptăm la concursul „Cea mai frumoasă ie”, după ce veți fi găsit, prin lăzile de zestre ale bunilor și străbunilor, hainele de lumină și de sărbătoare grijite cu sfințenie decenii de-a rândul. Da, vrem să spuneți lumii povestea iei, vrem să ne spui povestea ta și a neamului tău! Tu ne arăți și ne povestești, noi premiem cea mai frumoasă ie și cea mai inspirată poveste.

În ajun de Sânziene, pe 23 iunie, în programul dedicat iei, și-au dat mâna trei mari instituții de cultură din Sibiu: Biblioteca Județeană ASTRA, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul ASTRA. Regăsim, astfel, de la expoziții cu cele mai valoroase piese de port țărănesc din sudul Transilvaniei, la mărturii de peste veacuri și masa rotundă dedicată industriilor culturale și creative.

Mai multe detalii în articolul postat pe blog.

Details

Start:
June 22, 2023 @ 08:00
End:
June 25, 2023 @ 20:00

Venue

Muzeul Astra
Strada Pădurea Dumbrava 16
Sibiu, Sibiu Romania
+ Google Map