Skip link-uri

FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA UTILITARĂ. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

26/07/2022

Categorie

Evenimente

FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA UTILITARĂ. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 28-31 iulie 2022 a X-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor.Ceramica Utilitară. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Tema din acest an este Ceramica utilitară, iar pe parcursul a trei zile 40 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare formate din specialiști în gastronomie, cercetători și muzeografi specializați în ceramică vor desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari-olari.

,,Dacă doriţi să cunoaşteţi ceramica utilitară, să aflaţi de ce e bine să gatim în vase de lut, care sunt olarii care au realizat vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, vă invităm în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe, a unei expoziții, a unui workshop şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară. Aflat la a zecea ediție, condițiile de participare sunt respectate de fiecare olar. Aceștia trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas caracteristic ceramicii utilitare, de dificultate mare (ploscă, oală mare, ulcior, cănceu, opaiț, recipient pentru țuică etc.); să prezinte juriului două piese utilitare realizate în atelier şi să gătească în vasele proprii, pe vatră deschisă sau în cuptor, reţete specifice zonei din care provin. Partea aplicată va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală. De ce este un altfel de târg al olarilor? Pentru că Muzeul ASTRA îi provoacă pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumă să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică după modelul unor centre inactive astăzi, pe specialişti să abordeze colecţiile vechi şi să le readucă la actualitate, pe vizitatori să cunoască ceramica de calitate și beneficiile gătitului în vase de lut bine arse. Din acest an Muzeul ASTRA va acorda Premiul Leș Gábor unui tânăr olar care se va specializa într-un atelier de olărit din județul Sibiu.”, a declarat dr. Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare Muzeul ASTRA

REPERE DIN PROGRAM

Evenimentul va începe joi, 28 iulie 2022, ora 9.00, în Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), cu o Conferinţă dedicată Ceramicii utilitare. Organizatorii, prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale din România, Ungaria și Bulgaria, caută soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului.

Tot joi, 28 iulie 2022 în Pavilionul Muzeal Multicultural va fi prezentată publicului Expoziția dedicată olarului Leș Gábor (născ. 17 ianuarie 1955 – dec. 4 septembrie 2019, inițiatorul Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Plecat prea devreme dintre noi Leș Gábor este apreciat şi recunoscut în România și Ungaria pentru ceramica minunată pe care a realizat-o. Olarul a reuşit să transforme meşteşugul în artă rafinată, fiind considerat un meșter desăvârșit, înzestrat cu talent și pasiune, bun cunoscător al ceramicii transilvănene, al tehnicilor de realizare a ceramicii din centrele săsești și maghiare. A fost un colaborator constant al Muzeului ASTRA, care a învăţat şi îndrumat meşteri şi a influenţat activitatea unor muzee, fiind conştient de misiunea acestor instituţii de protejare a patrimoniului. A contribuit major la cercetarea, identificarea şi valorificarea colecţiei de ceramică și a patrimoniului cultural imaterial.

Observând interesul din ce în ce mai evident al turiştilor pentru ceramica tradițională, și reintegrarea acesteia în locuinţa și bucătăria contemporană, precum și dorința multora de a găti și servi sănătos, în vase de calitate, vineri, 29 iulie 2022, ora 17.00 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria – atelier de olar din Corund, județul Harghita, se va desfășura Workshopul Folositor. Tradițional și modern în bucătăria contemporană. În cadrul acestuia antreprenori, reprezentanți ai pensiunilor și restaurantelor din Sibiu, specialiști și meșteri olari vor discuta despre sustenabiltatea meșteșugului olăritului, despre tehnici și modele de (re)punere în valoare a vechii ceramici.

Demonstraţiile culinare din cadrul concursului de gătit se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber în 29-30 iulie 2022, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale româneşti, maghiare, bulgărești şi moldovenești precum: Ciorbă de perișoare, Gulaș secuiesc, Jambon de porc cu prune uscate, Linte în vas de lut cu frigărui și sos asortat, Pâine în vas de lut, Carne la țest, Friptură de purcel, Varză cu carne de porc, Ciorbă de pui cu tăiței de casă, Gulaș Paloc, Tocăniță de căprioară, Tocănița olarului cu vin roșu, Tocană de vită cu tarhon și tăiței de spanac etc.

Sâmbătă 30 iulie 2022, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 31 iulie 2022, Gulaș cu carne de porc.

În cele trei zile la Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de decorare, modelare și presare a lutului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

PROGRAM

 • JOI, 28 IULIE 2022
  • Conferința cu tema Ceramica utilitară
   Interval orar: 9.00- 16.00
   Locul de desfășurare: Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium
  • Vernisarea expoziției: Leș Gábor, maestru al ceramicii transilvănene
   Locul de desfășurare: Pavilionul Muzeal Multicultural, Hol cafetărie
   Perioada: 28-31 iulie 2022
 • VINERI, 29 IULIE 2022
  • Târg de ceramică, demonstraţii practice de gătit și de olărit, jurizare
   Interval orar: 10.00-19.00
  • Concurs de olărit. Realizarea de vase de ceramică utilitară (ploscă, oală mare de sarmale, ulcior, vas pentru gătit, vas-borcan pentru păstrat provizii, opaiț, oală pentru fiert țuică, cănceu, sfeșnic etc.)
   Olărit la roata tradițională
   Interval orar: 11.00-13.00; 15.00-17.00
  • Concurs de gătit
   Interval orar: 10.00-14.00
  • Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți
  • Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii
   Interval orar: 11.00-17.00
   Locul de desfășurare: Târgul de țară
  • Workshop: Folositor. Tradițional și modern în bucătăria contemporană
   Interval orar: 17.00-19.00
   Locul de desfășurare: Gospodăria-atelier de olar, Corund, județul Harghita
 • SÂMBĂTĂ, 30 IULIE 2022
  • Târg de ceramică, demonstraţii practice de gătit și de olărit, jurizare
   Interval orar: 10.00-19.00
  • Să învățăm să gătim în vase de lut: Gulaș cu fasole boabe (Babgulyás), degustare pentru public
   Interval orar: 10.00-14.00
  • Concurs de olărit. Realizarea de vase de ceramică utilitară (ploscă, oală mare de sarmale, ulcior, vas pentru gătit, vas-borcan pentru păstrat provizii, opaiț, oală pentru fiert țuică, cănceu, sfeșnic etc.) Olărit în tandem
   Interval orar: 11.00-13.00; 15.00-17.00
  • Concurs de gătit
   Interval orar: 10.00-14.00
  • Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți
  • Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii
   Interval orar: 11.00-17.00
   Locul de desfășurare: Târgul de țară
 • DUMINICĂ, 31 IULIE 2022
  • Târg de ceramică
   Interval orar: 10.00-18.00
  • Premierea participanților și acordarea Premiului „Leș Gábor”
   Interval orar: 11.00-12.00
  • Ateliere interactive de olărit pentru copii și adulți
  • Ateliere experimentale de modelare a lutului și decorarea ceramicii
   Interval orar: 11.00-16.00
  • Să învățăm să gătim în vase de lut: Gulaș cu carne de porc (Gulyásleves), degustare pentru public
   Interval orar: 10.00-14.00
   Locul de desfășurare: Târgul de țară
 • Ghidaje tematice în Sectorul Olărit
  29 – 31 iulie 2022
  Punct de întâlnire: Târgul de țară
  Interval orar: 11.00-13.00 și 16.00-18.00
  Locurile de desfășurare: Gospodăriile – atelier de olari de la Marginea, județul Suceava; Săcel, județul Maramureș; Corund, județul Harghita; Oboga, județul Olt; Horezu, județul Vâlcea; Sasca-Română, județul Caraș-Severin, Saschiz, județul Mureș; Obârșa, județul Hunedoara, Găleșoaia, județul Gorj

Sponsori: S.C. Interceram Sighişoara

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!