Skip links

colecții

Colecțiile Muzeului ASTRA

Colecțiile Muzeului ASTRA conțin o gamă bogată și variată de obiecte etnografice atent conservate și prezentate într-un mod atractiv. Suntem depozitarul a peste 400 de construcții și peste 200.000 de obiecte care se regăsesc în Colecția Muzeului in aer liber, Colecția Muzeului Civilizației Transilvane, Colecția Muzeului de etnografie săsească Emil Sigerus, Colecția Muzeului de etnografie universală Franz Binder.

Fie că vorbim de patrimoniu românesc, săsesc, al altor minorități sau chiar extraeuropean, Muzeul ASTRA este depozitarul și facilitatorul valorilor autentice către comunitate.

Colecția Muzeului în aer liber

Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”. O simplă plimbare prin cele 96 de hectare le dezvăluie vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

Colecția Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a Muzeului ASTRA, aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.

Colecția Muzeului de etnografie săsească Emil Sigerus

Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, păstrător al culturii şi civilizaţiei săseşti din Transilvania, continuator al Muzeului Carpatin, deţine cele mai valoroase colecţii etnografice cu profil săsesc, purtând numele marii personalităţi, cu merite însemnate în acest domeniu, Emil Sigerus.

Colecția Muzeului de etnografie universală Franz Binder

Muzeul de Etnografie universală Franz Binder este singurul muzeu din România profilat pe valorificarea patrimoniului extraeuropean. Aflat în prezent în conservare, muzeul își definește viziunea ca un muzeu antropologic, al culturilor lumii, menit să contribuie la înțelegerea fenomenelor sociale ale societății contemporane.

Atracții principale

Vezi mai jos o galerie de imagini cu principalele atracții ale Muzeului ASTRA.

Comorile ascunse

Te invităm să aflii povestea tuturor obiectivelor din lista de mai jos.

Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului

Albastru mândră mărie

Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului este o construcție tipică ciobanilor înstăriţi ai Mărginimii Sibiului şi poate fi recunoscută uşor, fiind zugrăvită într-un albastru intens, denumit local mândră mărie, preluat din Balcani, în transhumanța lor, așa cum spune legenda pe care o puteți afla de la muzeografii noștri. Intensitatea culorii era un semn de bogăție aspect confirmat de interiorul spectaculos. Camera bună, neîncălzită, are funcţia de cameră de sărbătoare şi de prezentare al zestrei gospodăriei, aşezată într-o ordine desăvârşită pe o poliţă, deasupra paturilor. Încăperea este bogat mobilată cu obiecte lucrate în atelierele rurale dar și urbane, lucrate din lemn de brad natur, pereții fiind decorați cu căncee, litografii şi fotografii. In interiorul casei pot fi observate și produse mai noi, moderne la timpul lor, cum sunt: soba de cahle smălţuite, cu ornamentul albastru, pe fond alb, lada de haine, pictată, cu sertar, litografiile şi farfuriile de faianţă. Gospodăria este datată în a doua jumătate a secolului XIX și provoacă vizitatorul să identifice inscripția.

Gospodăria lipovenească din Mahmudia, judeţul Tulcea

Samovarul, lâjanca și bania

Gospodăria lipovenească din Mahmudia, judeţul Tulcea, reconstituie fidel viaţa de pescar din Delta Dunării, atât prin amplasamentul ei în apropierea lacului din Dumbrava Sibiului, cât şi prin instrumentarul piscicol expus. În interiorul locuinţei ni se înfăţişează o surprinzătoare şi originală îmbinare de vechi şi nou. Alături de tradiţionalele sisteme de încălzit, alimentate din tindă, precum: soba oarbă (hruba), cuptorul de pâine (pecica) şi nelipsitul pat de lut încălzit (lâjanca), se găsesc preţioase icoane pictate pe lemn şi ferecate în metal, din secolele XVII şi XVIII, textile deosebit de decorative şi, de asemenea, unele piese de mobilier şi alte elemente preluate din mediul orăşenesc adaptate gustului local. Un obiect cu totul special, cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea este samovarul, un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai. Vă așteptăm să aflați mai multe despre samovar și bania (sauna) lipovenească în Muzeul în aer liber, fiind singura gospodărie completă specifică Deltei Dunării, la nivel de reprezentare în muzeele în aer liber din România și chiar în ruralul Deltei Dunării.

Gospodăria de olar din Găleşoaia judeţul Gorj

Casa nouă, pe două nivele

Casa nouă, ridicată la început de secol XX, evidenţiază o nouă stare socială şi un nou statut economic, fiind construită din cărămidă, pe două nivele, cu o scară monumentală, prevăzută cu o dantelărie din lemn cum numai meșterii gorjeni știau să facă. A fost prima construcţie cu etaj din această localitate. La primul nivel sunt două încăperi, prima servea ca pivniţă de depozitare a proviziilor alimentare şi a băuturilor, cea de-a doua fiind camera de dormit, cu o sobă ce încălzeşte şi încăperea de deasupra, în ea fiind instalat războiul de ţesut. La al doilea nivel, cu acces pe o scară ce împodobeşte întreaga faţadă, sunt odăile bune, adăpostind zestrea familiei: covoare ţesute, vase de lut şi lăzi de zestre. Casa din Găleșoaia, prezentă în muzeul în aer liber ilustrează trecerea de la arhitectura lemnului la arhitectura zidăriei din cărămidă. Meșteșugul olăritului încă prezent în zonă, este ilustrat și în muzeu prin prezența cuptorului de ars și al instrumentarului specific.

HOMEPAGE

Click aici ca să mergi pe Homepage

EVENIMENTE

Click aici să vezi evenimentele

DIRECȚII

CLICK AICI să vezi LOCAȚIa pe Hartă

ABONAMENT

CLICK AICI SĂ VEZI LISTA DE TARIFE