Materiale didactice de altădată

Muzeul ASTRA deține câteva manuale și materiale didactice vechi, unele achiziționate prin programul „Școala în satul tradițional”. Le puteți admira aici, (re)descoperind copilăria de altă dată și specificul epocii respective. Ne puteți ajuta pentru a ne completa colecția, prin donații. Manualele și alte materiale didactice (hărţi, atlase, planşe etc) vor fi postate aici, pentru ca de ele să se bucure și generațiile actuale și viitoare.

Geografia României pentru clasa a III-a primară, 1941

Manualul are un nivel ridicat pentru clasa a III-a primară, surprinzător pentru zilele noastre. Se observă tragedia României de atunci dar și mesajul patriotic emoționant: nord-vestul Transilvaniei nu mai făcea parte din România, ca urmare a Dictatul de la Viena din august 1940, dar este inclus (hașurat) în granițele României Mari. Basarabia și nordul Bucovinei de abia fuseseră recuperate prin luptă de la sovietici.

Geografia României pentru clasa a III-a primară, 1942

Ediția din anul 1942 este destul de mult modificată față de cea din anul 1941. România intrase în război din 1941, pentru recuperarea teritoriilor pierdute, acesta mesaj fiind exprimat prin unele imagini și texte. Mulți dintre copiii care au învățat după acest manual aveau tații plecați pe front sau chiar au trăit în satele sau orașele care au suferit direct ororile războiului. Manualul este o raritate, păstrând inclusiv portretele Regelui Mihai I, Reginei Mamă Elena și a mareșalului Ion Antonescu.

Atlas geografic pentru școalele primare (clasele III-VII), 1935

Atlasul este realizat în atelierele celebrului Institut Cartografic „Unirea” din Brașov. După 4 ani de la tipărire, au fost adăugate hărți care ilustrau noua realitate tristă din Europa: între hărțile 29 și 30 este harta Slovaciei, stat apărut în 1939, după ce o parte a Cehoslovaciei a fost încorporată abuziv Germaniei. Între hărțile 33 și 34 a fost lipită harta cu noua întindere a Germaniei, în 1939. O mână de copil a realizat completări pe unele hărți, cum ar fi cea de la nr. 3, unde au fost trasate noile granițe ale României, în urma pierderilor teritoriale din 1940. Ultimele două hărți sunt din anii 1968-1981, găsite în aceste atlas.

Share on Facebook