Materiale didactice de altădată

Muzeul ASTRA deține câteva manuale și materiale didactice vechi, unele achiziționate prin programul „Școala în satul tradițional”. Le puteți admira aici, (re)descoperind copilăria de altădată și specificul epocii respective. Ne puteți ajuta pentru a ne completa colecția, prin donații. Manualele și alte materiale didactice (hărţi, atlase, planşe etc) vor fi postate aici, pentru ca de ele să se bucure și generațiile actuale și viitoare.

Geografia României pentru clasa a III-a primară, 1941

Manualul are un nivel ridicat pentru clasa a III-a primară, surprinzător pentru zilele noastre. Se observă tragedia României de atunci dar și mesajul patriotic emoționant: nord-vestul Transilvaniei nu mai făcea parte din România, ca urmare a Dictatul de la Viena din august 1940, dar este inclus (hașurat) în granițele României Mari. Basarabia și nordul Bucovinei de abia fuseseră recuperate prin luptă de la sovietici.

Geografia României pentru clasa a III-a primară, 1942

Ediția din anul 1942 este destul de mult modificată față de cea din anul 1941. România intrase în război din 1941, pentru recuperarea teritoriilor pierdute, acesta mesaj fiind exprimat prin unele imagini și texte. Mulți dintre copiii care au învățat după acest manual aveau tații plecați pe front sau chiar au trăit în satele sau orașele care au suferit direct ororile războiului. Manualul este o raritate, păstrând inclusiv portretele Regelui Mihai I, Reginei Mamă Elena și a mareșalului Ion Antonescu.

Atlas geografic pentru școalele primare (clasele III-VII), 1935

Atlasul este realizat în atelierele celebrului Institut Cartografic „Unirea” din Brașov. După 4 ani de la tipărire, au fost adăugate hărți care ilustrau noua realitate tristă din Europa: între hărțile 29 și 30 este harta Slovaciei, stat apărut în 1939, după ce o parte a Cehoslovaciei a fost încorporată abuziv Germaniei. Între hărțile 33 și 34 a fost lipită harta cu noua întindere a Germaniei, în 1939. O mână de copil a realizat completări pe unele hărți, cum ar fi cea de la nr. 3, unde au fost trasate noile granițe ale României, în urma pierderilor teritoriale din 1940. Ultimele două hărți sunt din anii 1968-1981, găsite în acest atlas.

Lecțiuni de zoologie pentru clasa I-a de liceu, școli normale, seminarii, 1944

În perioada regală, clasa I de liceu (sau secundară) era clasa a V-a din zilele noastre. Clasele primare erau 4, iar cele liceale (sau secundare) erau 7 sau 8. Gimnaziul era prima parte a liceului, cu 3 sau 4 clase. Pe atunci, pentru un copil, manualul de zoologie era unica ocazie de a observa animale pe care nu le vedea în mediul înconjurător. Unele afirmații din manual stârnesc azi zâmbete, cum ar fi faptul că maimuțele au patru mâini (pagina 13).

Botanica pentru gimnazii, licee, școli normale, seminarii, școli militare, clasa a II-a, 1935

Conform numărătorii din epocă, clasa a II-a de liceu (sau secundară) era clasa a VI-a din prezent. Dacă în ultima parte a perioadei comuniste și după 1990 botanica se studiază în clasa a V-a și zoologia în a clasa VI-a, în perioada interbelică era invers. În mare parte din perioada regală gimnaziul a avut 3 clase, nu 4, de aceea mulți dintre bunicii sau străbunicii noștri aveau 7 clase absolvite. În Prefață (paginile 3-4), se justifică schimbarea metodei de predare a botanicii. Manualul surprinde astfel o reformă și o evoluție a programei școlare, dar și stabilitatea învățământului, manualul aflându-se la a XXII-a  ediție (așadar prima ediție a fost în anul 1914).

Share on Facebook