Skip link-uri

Noaptea Muzeelor @ Muzeul ASTRA

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

09/06/2021

Categorie

Evenimente

Noaptea Muzeelor @ Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, găzduiește sâmbătă, 12 iunie 2021, între orele 18-24, evenimentul Noaptea Muzeelor, ediția a XVII-a. În acest interval, intrarea pentru vizitatori va fi liberă pe cele două intrări principale și cea de lângă Biserica din Bezded (Aleea Elevilor). Pentru programul din acest an, Muzeul ASTRA a pregătit un atelier gastronomic, organizat în premieră în mediul cultural din Sibiu. Mai precis, șefii  și angajații a 4 departamente (25 de persoane) din cadrul Muzeului ASTRA vor găti pentru vizitatori, alături de echipe mixte de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.

,,Iată cum în vremuri grele cultura îşi caută resursele în propria grădină! Fie zi sau noapte, cea mai importantă resursă a fost, este şi cu siguranță vor fi întotdeauna oamenii. În semn de respect, la Noaptea Muzeelor din acest an vă invităm la o masă pregătită de noi (la propriu) în aer liber! Rămânem bucuroși de oaspeți într-o noapte în care cultura contează! Pregătim bucate alese într-o mare familie culturală, alături de colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA.”, a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA

Muzeografi, muzicieni, dansatori profesioniști și bibliotecari vor pregăti la Târgul de Țară din Muzeul în aer liber bucate tradiționale ca ,,papă de coade”, ,,păpricaș de cartofi noi cu carne”, tocană de ceapă cu mămăligă rece, fasole cu ciolan, ostropel de pui, gulyaș, ciorbă și tocană de oaie și de berbecuț, pâine și plăcinte dobrogene. Toate porțiile se vor oferi până la epuizarea lor, contra unor donații, iar suma strânsă va merge către patrimoniul cultural. De altfel, ediția din acest an se va desfășura sub mesajul ,,Cultura contează!?”, pentru a sensibiliza opinia publică asupra modului în cultura este susținută în prezent.

,,De 30 de ani de zile cultura este subfinanțată, deși acest fenomen stă la baza educației și civilizației unei societăți. De altfel, societatea, dacă își dorește o cultură de calitate în viitor va trebui să o susțină mai mult. Atragem atenția factorilor decizionali de la nivel central că astfel de lipsuri, pe termen lung, generează prejudicii patrimoniului material și imaterial din România. Acest patrimoniu poate demonstra oricând că poate produce efecte economice clare, nu doar socio-educaționale.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA

Programul artistic va fi întreținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului , Nicolae și Tudor Furdui Iancu, împreună cu Grupul instrumental Crai Nou și Filarmonica de Stat Sibiu. Recitalurile vor avea loc la Târgul de Țară și în câteva gospodării tradiționale din muzeu. Din păcate, Caravana Noaptea Muzeelor nu va mai fi organizată în acest an, datorită contextului pandemic în care încă ne aflăm. Noaptea Muzeelor este un proiect organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Atelier gastronomic Muzeul ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului şi Biblioteca ASTRA
18:00-până la epuizarea porților de mâncare

PROGRAM ARTISTIC NOAPTEA MUZEELOR, EDIȚIA A XVII-ADescarcă

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Înainte de startul oficial al acțiunilor pregătite în cadrul acestui eveniment, la Muzeul ASTRA vor avea loc alte două activități care fac parte din manifestările dedicate Nopții Muzeelor.

  1. Atelier interactiv de pictură
    În cadrul manifestărilor dedicate Nopții Muzeelor, în atelierul interactiv de pictură, Muzeul ASTRA va oferi publicului vizitator mijloacele și tehnicile de decorare a mobilierului săsesc.
    Astfel, în 12 iunie 2021, între orele 10-13; 15-17, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vă așteptăm cu atelierul de pictură săsească pe lemn ”Flori săsești în lumini și umbre”, cu Cristina Kiru și Daria Muntean, muzeografi în Muzeul ASTRA, la gospodăria din Ferești, din cadrul complexului arhitectonic maramureșan Călinești-Berbești. Atelierul va oferi vizitatorilor posibilitatea de a experimenta realizarea decorurilor multicolore și motivelor florale  de inspirație săsească.
    Atelierele vor fi organizate cu respectarea normelor de prevenire a răspandirii virusului SARS-COV 2. În baza biletului de intrare în muzeu și cu ajutorul unei hărți, vizitatorii vor identifica locația în care se va desfășura atelierul.
  2. Beneficiile naturii în Muzeul ASTRA, ediția a IV-a
    Cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Beneficiile naturii în Muzeul ASTRA” va avea loc în data de 12.06.2021, începând cu ora 16:00, la Târgul de țară. În această ediție continuăm să valorificăm resursele naturale prezente în Muzeul ASTRA printr-un atelier gastronomic, unde vizitatorii sunt așteptați să deguste socată, salcâmată și gogoși cu flori de salcâm. În același context, vom discuta despre beneficiile socului și ale salcâmului, despre cum putem proteja natura și aborda un mod de viață sustenabil. Această activitate se va desfășura în aer liber, fapt pentru care ne vom putea bucura împreună de frumusețea peisajului natural din Dumbrava Sibiului. Evenimentul este finanțat prin programul Animă ASTRA.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!