Skip link-uri

Paștele Catolic la Muzeul ASTRA

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

01/04/2021

Categorie

Evenimente

Paștele Catolic la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 2-4 aprilie 2021 o serie de activități specifice Paștelui Catolic. Este vorba despre Vopsirea ouălor de Paști – o activitate adresată în special copiilor, Pomișorul de Paște, element de bază în decorul mesei tradiționale în Duminca Paștelui la sași și reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor (ger. Eiersuchen) , adresat copiilor.

  1. Vopsire ouă de Paști
    – 02-03 aprilie 2021 – vineri & sâmbătă
    – Interval orar 10:00-16:30 (în ambele zile)
    – Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

Ouăle de găină, rață și gâscă adunate din cuibarele gospodăriilor din Muzeul ASTRA vor fi decorate cu diverse frunze din grădină. Depănând povești despre Paștile de altădată, muzeograful va introduce vizitatorul în atmosfera de sărbătoare a casei săsești.

În comunităţile săseşti din Transilvania, ouăle se vopseau în Joia Verde (ger.Gründonnerstag) și în Vinerea Mare (ger. Karfreitag). La început, ouăle de Paşti se colorau numai în roşu (viața, sângele vărsat de Mântuitor), galben (soarele), și negru (patimile îndurate de Iisus). Mai apoi s-au introdus culorile verde, albastru şi maro. Se foloseau culori naturale obţinute din buruieni, diferite flori şi frunze, precum şi din fructe şi coji de copac, preparate după reţete străvechi, transmise din generaţie în generaţie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, în funcţie de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanţe. Se foloseau arinul, prunul, nucul, socul, cornul, mesteacănul, mălinul, leușteanul, macul.

Pentru prepararea culorilor, se foloseau vase noi, ca să nu se păteze ouăle. Vopsirea ouălor cu substanţe extrase din plante era o adevărată artă pe care femeile ştiau să o practice cu un simţ artistic deosebit. Cele mai frumoase ouă erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă-de-vie, desenate cu motive inspirate din ciclul vieţii, sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. Cu această ocazie, fetele de măritat aveau prilejul să-şi aleagă logodnicul în funcţie de frumuseţea oului primit.

În zona Sibiului se practica tehnica de vopsire a ouălor în frunze de ceapă roșie și galbenă decorate cu frunze. După ce planta era înlăturată, rămânea în alb doar conturul acesteia.

2. Pomișorul de Paște
Pregătirea decorului pentru masa de Paști
– 02-04 aprilie 2021 – vineri, sâmbătă & duminică
– Interval orar 10:00-16:30
– Locație: Intrare în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, casierie (front-desk)Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

În fața gospodăriei din Șeica Mică (sectorul viticol), un pomișor decorativ îi va întâmpina pe vizitatorii dornici să-l anime cu gânduri de bine! Cartonașele în formă de ou, prinse cu panglici multicolore, personalizate de către vizitatori cu un gând bun lăsat scris, vor împodobi crenguțele pomului îndemnând publicul să afle mai multe despre Paștele la sași. Aceste cartonașe vor fi disponibile la intrarea principală din Muzeul ASTRA, la casieria instituției.

Ouăle folosite la coptul Hencleșului și a altor preparate nu se spărgeau, conţinutul acestora fiind suflat printr-un mic orificiu făcut cu un ac la ambele capete ale acestora. Această practică, de eliminarea a albușului și gălbenușului intra în atribuțiile copiilor, la fel ca și decorarea oului și mai apoi împodobirea crenguţelor proaspăt culese din grădină. Pomișorul se păstra în camera cea bună până în ziua de Paşte când se punea pe masă alături de bucatele tradiționale.

Astăzi, acest vechi obicei de influență germană, de împodobire a pomişorului de Paşti, se practică mai mult la oraş, fiind un ornament foarte îndrăgit care a pătruns tot mai mult pe mesele românilor de sărbători.

3. Reconstituirea obiceiului Căutatul ouălor (ger. Eiersuchen) adresat copiilor.
– 04 aprilie 2021 – duminică
– Interval orar 11:00-13:00
– Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică

Pentru cei mici bucuria primăverii vine odată cu iepurașul de Paște. Pentru a-l întâmpina cum se cuvine și a intra în atmosfera sărbătorilor, aceștia vor căuta ouăle ascunse de iepuraș.

Cei mai activi participanți vor fi premiați cu dulciuri și cu tradiționalul ou de Paște

4. Întreabă un muzeograf

Ghidaj care are ca scop valorificarea Bisericii din Comănești, jud Gorj , un monument aflat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, pe partea stângă a lacului.  Muzeograful care va face ghidajul poate fi găsit de vizitatori la Biserica din Comănești (lângă Gospodăria de pomicultor din Bălănești, jud. Gorj). Ghidajul este oferit fără programare publicului interesat, cu respectarea normelor de prevenire a virusului Covid-19. Activitatea va avea loc duminică, 4 aprilie, între orele 11 – 13 și 14 – 16.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!