Evenimente pentru copii

Târgul de jucării, ediția a XIV-a 2021

Joacă-te cu noi!

Lasă copilul din tine să cunoască emoția celei mai simple copilării! Muzeul ASTRA te invită la Târgul de Jucării! Cinci zile de activități viu colorate pentru copii și copilul din tine, ateliere și animații, spectacole de teatru, concerte, jocuri și jucării pentru familia ta!

De ziua lor (1 iunie), cei mici se pot bucura de jucăriile care i-au încântat pe părinții sau chiar bunicii lor, descoperind că joaca vine de multe ori din lucruri simple: o păpușă din cârpe, o morișcă etc. Ei pot încerca să le confecționeze singuri, ajutați de meșteri pricepuți sau pur și simplu să se relaxeze și să învețe jocuri care nu există pe ecran. Aerul pădurii contribuie la atmosfera de joacă iar activitățile se întind pe toată durata zilei într-un spațiu special dedicat copiilor.

Data: 28 mai-1 iunie 2021
Interval orar: 10.00 – 19.00
Locație: zona Etno Tehno Parc, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Hai și tu!

PROGRAMDescarcă

Participarea la ateliere se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu.
În ziua de 1 iunie (Ziua copilului), accesul în Muzeul în aer liber este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani. 
Atelierele se desfășoară în conformitate cu respectarea normelor sanitare de prevenire a virusului SARS- CoV-2.


Descoperim diversitatea Europei în Muzeul ASTRA

În luna mai, te provocăm să descoperi valorile comunității noastre diverse, dar unite: Europa.

Cu ocazia Zilei Europei (9 mai), micii vizitatori pot participa la un concurs organizat în perioada 07-27 mai 2021, prin care vor putea să descopere diversitatea Europei: solidaritate, spirit comunitar, valori comune, acceptare, familie unită, toleranță.

Concursul va avea loc în Muzeul în aer liber. Cei mici trebuie să găsească cele 8 monumente reprezentative, în care sunt ascunse cartonașe cu obiecte specifice unei anumite minorități naționale.

Hai și tu! Ia de la casierie un pliant, o mapă și o hartă și pornește în căutare de comori, prin muzeu! După ce aduni cele 8 cartonașe, vino la casieria principală pentru a-ți primi premiul! Acasă, lipește cartonașele la locul lor, în mapă.

Ca să îți facem experiența mai interesantă, noi îți punem la dispoziție și un traseu online, în aplicația Muzeul ASTRA App, pe care o poți descărca din Google Play sau App Store. Intră în meniul acestei aplicații, activează-ți locația si ghidează-te cu ajutorul hărții în muzeu (intitulat Traseu concurs Ziua Europei). Dar asta nu e tot! Cu ajutorul ghidului Calea minorităților etnice poți vedea fotografii și afla informații interesante despre monumentele din muzeu, reprezentative minorităților etnice.

Interval orar: Luni – Duminică, orele 08.00 – 19.30 (19.00 ultima intrare)

Desfășurarea activității – până la epuizarea materialelor. 

Participarea la activitatea din Muzeul în aer liber se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu, în conformitate cu respectarea normelor sanitare de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV 2.


Săptămâna lui Dragobete

Muzeul ASTRA va organiza în perioada 20-26.02.2021 evenimentul ,,Săptămâna lui Dragobete”. Inițiativa va avea două coordonate, una destinată cuplurilor de îndrăgostiți, cealaltă pregătită special pentru copii cu spirit de inițiativă. Mai precis, timp de o săptămâna toți îndrăgostiții & copii vor putea participa astfel la două concursuri cu premii special pregătite pentru Sărbătoarea Dragobetelui.

Primul concurs este unul care cuprinde mai multe elemente vizuale, care reliefează patru povești de dragoste vechi de peste un secol . Este vorba despre  patru fotografii din arhiva Muzeului ASTRA, bine ascunse în diferite case tradiționale din muzeu. Cuplurile de îndrăgostiți trebuie să recreeze, practic, în felul lor, cele patru imagini din trecut și să se fotografieze ca atare. Imaginea aleasă să-i reprezinte, trebuie postată apoi pe eventul   ,,Săptămâna lui Dragobete”  de pe pagina Muzeului ASTRA, iar cuplul care strânge cele mai multe likeuri va câștiga o ședință foto în Muzeul ASTRA, realizată de un fotograf profesionist.

Ce trebuie să faci pentru a participa:

  1. Like și share la pagina de facebook a Muzeului ASTRA https://www.facebook.com/muzeulastrasibiu
  2. Intră pe evenimentul ,,Săptămâna lui Dragobete” și privește cele 4 fotografii care înfățișează cupluri îndrăgostite. Alege-o pe cea care îți place. Va trebui să o găsești în Muzeul în aer liber.
  3. Descarcă aplicația ASTRA Museum App de pe Magazin Play (Android) sau App Store (IOS).
  4. Activează-ți locația, intră în meniul aplicației (afișat în partea de jos a ecranului), apoi caută rubrica ,,Descoperă” și intră pe ,,Hartă concurs Dragobete”. Acolo vei găsi harta cu cele 4 gospodării din muzeu în care sunt ascunse fotografiile.
  5. Folosește harta pentru a ajunge la gospodăria în care se află fotografia aleasă de tine.
  6. Recreează ipostaza în care sunt surprinși cei doi îndrăgostiți folosindu-te de ambientul gospodăriei și fă un selfie (trepiedul de lemn din apropiere te poate ajuta).
  7. Încarcă poza ta pe pagina de Facebook a muzeului https://www.facebook.com/muzeulastrasibiu în cadrul evenimentului ”Săptămâna lui Dragobete”.
  8. Convinge câți mai mulți prieteni să dea like pozei tale pentru a câștiga.

Dragobetele sau Sărbătoarea Dragostei, după tradiția românească, este denumit în unele zone și LOGODNICUL PĂSĂRILOR. Se spune că în această zi păsărelele își aleg perechea pe viață și încep să își construiască cuibul pentru viitorii pui. De aceea am pregătit la Muzeul ASTRA și un concurs si pentru cei mici! În perioada 20-26 februarie 2021, toți copii vigilenți care vor găsi cât mai multe cartonașe cu diferite păsărele, ascunse prin Muzeu, vor fi premiați cu o insignă de merit cu Muzeul ASTRA și vor primi titlul oficial de prieteni ai muzeului!

Toți cei care se vor înscrie, vor avea parte de pliante speciale cu regulamentele concursurilor, pe care le vor primi la intrarea principală în Muzeul ASTRA.


Demonstrații meșteșugărești

23-25 octombrie 2020

Prelucrarea fibrelor textile a constituit o activitate casnică nelipsită aproape din fiecare gospodărie datorită necesității confecționării obiectelor de îmbrăcăminte sau de uz casnic. Veșmintele folosite vara, mai subțiri, erau pregătite din fibre vegetale (in, cânepă), iar cele folosite iarna, mai călduroase, erau pregătite din părul unor animale (oi, capre). Activitatea de prelucrare a fibrelor a determinat crearea unor unelte și instalații specifice. Industria casnică textilă are la bază activitatea de tors-țesut și mai apoi producerea țesăturilor cu ajutorul instalațiilor hidraulice.

În Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber, industria prelucrării textilelor este reprezentată prin gospodării-atelier de prelucrare a diferitelor tipuri de fibre și prin instalații hidraulice specifice: vâltori, pive și dârste, care reprezintă o etapă superioară de dezvoltare a tehnicii de prelucrare a țesăturilor în civilizația populară tradițională.

Pentru a comunica patrimoniul muzeal într-un mod cât mai facil și interactiv pentru publicul tânăr am propus realizarea unei instalații care să permită înțelegerea etapelor/operațiunilor executate în cadrul proceselor de prelucrare a lânii.

Atelierele se desfășoară în cadrul Proiectului Afară/Înăuntru inițiat de Asociația DaDeCe, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Share on Facebook