Skip link-uri

Program de weekend la Muzeul ASTRA

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

23/04/2021

Categorie

Evenimente

Program de weekend la Muzeul ASTRA

În acest sfârșit de săptămână vor avea loc 5 evenimente, care fac parte din oferta culturală a Muzeului ASTRA pentru această perioadă specială:

 1. Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a
  În cadrul acestui eveniment continuă activitatea de confecționat scule de pescuit pentru copii la Cherhanaua din Mahmudia, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceasta va avea loc sâmbătă, între orele 14-16 și va reveni de luni, 26 aprilie și va continua până joi, 29 aprilie, în același interval orar. Cei interesați se pot programa la numărul de telefon 0740.708.214. [mai multe detalii]
 2. Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol
  Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA, între orele 10 și 16
  În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii.
 3. Bazar de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor/  Handarbeitskreis Neppendorf
  Data: 24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică
  Interval orar 10:00-16:00 (în ambele zile)
  Bazarul de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor – Handarbeitskreis Neppendorf este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.
 4. Dulcele landlerilor – Gugelhupf 24 – 25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică, între orele 10 și 16
  Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică
  Dulcele landlerilor – Gugelhupf este o activitatea gastronomică. Aceasta se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să învețe cum se prepară acest desert chiar de la femeile din comunitatea landlerilor din Turnișor.
  Rețeta de Gugelhupf, venită în Transilvania pe filieră austriacă, a devenită o emblemă a bucătăriei landlerilor. Checul era preparat la evenimente familiale deosebite (nuntă, botez), cu ocazia sărbătorilor (Crăciun, Paște, Rusalii) sau a evenimentelor sociale (intrarea în vecinătate a noilor membrii). Astăzi acesta se prepară în preajma sărbătorilor sau a evenimentelor familiare.
  Pentru reușita rețetei avem nevoie de următoarele ingrediente: făină, lapte, zahăr, unt topit, ouă, drojdie uscată și sare, de preferat cantitățile acestora variind în funcție de mărimea vasului ceramic. În funcție de numărul de invitați forma recipientului diferea, astfel cu ocazia nunților, Gugelhupf-ul se prepara în recipiente ceramice de dimensiuni mai mari. Vasul ușor tronconic cu gura rotundă, buza îngroșată și baza rotundă, ușor concavă, este ornamentat, pe întreaga suprafață, cu nervuri semirotunde, cu curburile spre exterior, dispuse vertical. Central acesta dispune de un orificiu cilindric. Forma preparatului îi conferă un aspect fastuos, cum de altfel și ocaziile de servire erau speciale.
  În același timp, în cele două zile, vizitatorii vor afla prin intermediul imaginilor fotografice realizate din teren cât și direct de la persoanele prezente în cadrul evenimentului din partea comunității din Turnișor, informații privind modul de pregătire al acestuia.
 5. Mini-expoziție Formele folosite la prepararea Gugelhupf-ului
  24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică
  Piese reprezentative folosite la prepararea Gugelhupf-ului și regăsite în colecțiile Muzeului ASTRA vor face subiectul unei mini-expoziții organizate în camera cu boltă a gospodăriei din Șeica Mică.

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!