Skip link-uri

Program weekend 4-5 iulie 2020

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

03/07/2020

Categorie

Evenimente

Sărbătoarea Deltei, continuă în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului cu acțiunea La masă cu lipovenii și ucrainenii!

În cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, lipovenii și ucrainenii Deltei vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării.

Se va servi pește afumat la afumătoarea construită din stuf în Muzeul ASTRA și pește prăjit ca în Delta Dunării

BACKGROUND INFO rețetă pește afumat ,,Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt. Când îl punem la afumat  îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi  pe baltă – salcia uscată„ – Valentin Agache, pescar din satul Mila 23

BACKGROUND INFO  rețetă pește prăjit ca în Delta Dunării ,,Se curăţă  peştele prins (crap, caras, lin,, roşioară),  se taie felii subțiri,  se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. ” – Valentin Agache, pescar din satul Mila 23

PROGRAM – sâmbătă și duminică, 4 -5 iulie 2020;
  • Orele: 11.00 – 17.00;
  • Locație: Târgul de Țară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Sărbătoarea Deltei este un eveniment din cadrul Programului Comunități în Muzeul ASTRA.

Continuăm cu un ATELIER DE FIERĂRIE TRADIȚIONALĂ, organizat în cadrul Programului de animații culturale ANIMĂ ASTRA 2020.

Animațiile din cadrul programului cultural „Animă ASTRA” readuc în Muzeu atelierele interactive unde vizitatorii au posibilitatea să interacționeze cu meșteri populari, dar și să culeagă informații utile despre meșteșuguri tradiționale. Sâmbătă 4 iulie vom deschide fierăria funcțională, din cadrul Muzeului în aer liber, iar meșterii fierari vor ilustra, prin practicile lor, arta îmblânzirii fierului. Se vor confecționa piese de feronerie, utilizate în arhitectura tradițională (cuie utilizate la fixarea bârnelor componente ale caselor arhaice, scoabe de consolidare a structurilor tradiționale) dar, deopotrivă vizitatorii vor putea vedea cum funcționează o forjă, cu foale pentru întreținerea focului în atelier, și cum se modelează materia primă, folosind instrumentar și tehnici arhaice. De asemenea, vizitatorii vor putea afla povestea uneltelor și a meșteșugului, după cum se întâmpla el, în satul de odinioară.

Locație: Fierăria funcțională, sector tematic Fierărit (zona Călinești fierărie-Mănești atelier), Muzeul în aer liber;

  • Sâmbăta 4 iulie, 2020
  • Intervalul orar: 10.00 – 16.00

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte articole

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!