Skip links

DESPRE NOI

Misiunea Muzeului ASTRA este, de mai bine de 100 de ani, aceea de a conecta audiența cu valorile tradiționale, prin adaptarea continuă la nevoile culturale ale societății.

Cine suntem

Cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Aşezat într-un peisaj încântător, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”, Muzeul în aer liber te surprinde la tot pasul, în orice clipă, prin felul în care natura și cultura se îmbină armonios într-un veritabil sat al României. Cei 10 km de alei te vor plimba printre gospodării ţărăneşti, ateliere meșteșugăraști, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, mori de apă şi de vânt, iar interioarele originale atât de bine păstrate îţi vor povesti despre viaţa simplă de la țară, te pot învăța despre vechile abilități și cum poți găsi noi modalități de a le reutiliza pentru viitor.

Într-o continuă dezvoltare și adaptare la noile provocări Muzeul ASTRA construiește proiecte relevante pentru comunitate și utilizează mijloace moderne de comunicare a patrimoniului către public. Aceste eforturi sunt recunoscute la nivel național și european prin premiile acordate de-a lungul timpului și apreciate de vizitatori conform studiilor realizate de diferite platforme de turism.

2017 - Mențiunea specială a juriului pentru Olimpiada Națională Meșteșuguri Artistice Tradiționale în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017.

2019 - European Museum Academy Awards, Premiul Luigi Micheletti pentru Muzeul inovator al anului

2020 - Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de ,,Cavaler”, Categoria E – Patrimoniul Cultural Național, o distincție importantă și onorantă, acordată de Președintele României, E.S. Dl. Klaus Johannis, pentru merite deosebite în peisajul cultural autohton și internațional

2021 – 3* Michelin în Ghidul aniversar Michelin ,,România 500 peisaje, destinații și experiențe”; notat pentru a doua oară consecutiv cu trei stele.

2021 și 2022 – Tripadvisor traveler’s choice. Recenziile milioanelor de călători de pe Tripadvisor plasează această atracție în top 10% la nivel mondial.

2022 - BIG SEE Tourism Design Award – la categoria Creative Story and Identity as Experience (Poveste creativă și identitate ca experiență) pentru proiectul ASTRA VR - Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA finantat prin MFSEE în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate

2023 – Premiul special al juriului la categoria ,,Destinații cultural educative” decernat în cadrul Galei Destinația anului 2023 la Iași.

proiectele noastre

C.A.R.R.

Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centrul de activități și resuse regionale (CALL03-13), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul programului RO-CULTURA, APELUL Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice.

Proiectul abordează un nou model de business cultural prin care Muzeul ASTRA își propune să transforme Casa Artelor, într-un hub creativ, un punct nodal în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) devin punctul central al tuturor activităților de valorificare a acestui monument istoric. Perioada de implementare a proiectului este 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024.

Astra VR

Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul propune metode inovative de punere în valoare a patrimoniului, care îmbină utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie cu dezvoltarea de noi activităţi prin implicarea specialiştilor muzeali, a meşterilor şi a producătorilor locali și urmărește reconversia unei zone statice din muzeul în aer liber folosind povestiri multimodale și experiențe participative mediate de comunitățile rurale locale.

Acest proiect a fost premiat în 2022 la Ljubljana, Slovenia, Premiul BIG SEE Tourism Design la categoria Povestea creativă și identitatea ca experiență .

Scurt istoric

Continuator al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura română și Cultura poporului român (ASTRA), Muzeul ASTRA duce mai departe moștenirea materială și spirituală lăsată de promotorii și intemeietorii muzeului în aer liber, păstrând caracterul vizionar și inovator al strategiei de dezvoltare.

Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida ASTREI, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem.

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura română și Cultura poporului român a fost înființată in anul 1861 și a avut misiunea și inițiativa de a organiza in orașele Transilvaniei primele expoziții publice cu ,,productele” industriei casnice textile și ale meșteșugului țărănesc, din rațiuni de promovare a industriei naționale.

Proiectul tematic al expoziției etnografice a muzeului în aer liber a fost prezentat în 1905 in cadrul Muzeului Asociațiunii, care a funcționat în clădirea situată in parcul central al Sibiului, Parcul ASTRA (astăzi clădirea aparține Bibliotecii ASTRA).

În anul 1950 Muzeul ASTREI a fost desființat, iar colecțiile sale au fost depozitate în Palatul Muzeului Brukenthal, iar în 1956, la inițiativa lui Cornel Irimie a fost creată o Secție de artă populară cu scopul de a pune în valoare aceste colecții și de a reaprinde ideea realizării celui mai mare muzeu etnografic în aer liber din România, așa cum a fost imaginat de promotorii acestui proiect.

In 1960 se obține, prin transfer de la Primărie, terenul din Dumbrava Sibiului, iar în 1962 Ministerul Învățământului și Culturii aprobă profilul de muzeu al meșteșugurilor și industriilor populare, urmând ca în anul 1963 să inceapă lucrările de amenajare a Muzeului Tehnicii Populare pentru a găzdui expoziția permanentă în aer liber. Muzeul Tehnicii Populare (inaugurat oficial pentru publicul larg la 17 octombrie 1967) s-a impus pe plan național și internațional prin unicitatea profilului său tematic, prin originalitatea concepției organizării sale, prin caracterul grandios al muzeului, atât ca suprafață cât și ca patrimoniu, prin caracterul de reprezentare națională.

Prin transferearea succesivă a numeroase gospodării, expoziția instalațiilor de tehnică populară a fost completată cu elemente care reprezintă și completează viața satului românesc. Muzeul din Dumbrava Sibiului devine astfel și un muzeu al ocupațiilor și meșteșugurilor, al transporturilor, al habitatului și modului de viață, al vieții spirituale, laice și religioase, al culturii artistice, un muzeu al civilizației populare tradiționale.

In 1990 se primește acordul Ministerului Culturii şi al Asociaţiunii ASTRA pentru atribuirea cognomenului ASTRA, Muzeului Tehnicii Populare devenind Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA. În felul acesta s-a recunoscut filiaţia directă şi continuitatea patrimonială şi programatică dintre Muzeul Asociaţiunii şi Muzeul ASTRA.

In 2001 Muzeul devine o instituție cu o structură organizatorică complexă care are în administrare un patrimoniu material și imaterial divers alcătuit din colecția Muzeului in aer liber, colecția Muzeului Civilizației Transilvane, Colecția de etnografie săsească Emil Sigerus, Colecția de etnografie universală Franz Binder și drept urmare se transformă în Complexul Național Muzeal ASTRA.

Familia noastră

Muzeul ASTRA se prezintă astăzi ca o instituție modernă de cultură care răspunde nevoilor comunității și societății prin acțiunile sale de educare și formare profesională, de relaxare și divertisment, de protejare și comunicare a patrimoniului național și ca o instituție vizionară prin formularea unor strategii și politici de dezvoltare durabilă în sectorul cultural.

Muzeul în aer liber

Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”. O simplă plimbare prin cele 96 de hectare le dezvăluie vizitatorilor o imagine a vieţii rurale de pe întreg cuprinsul ţării noastre, manifestată material în peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice.

muzee pavilionare

Continuator şi păstrător al patrimoniului şi valorilor Muzeului Asociaţiunii, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA, parte integrantă a Muzeului ASTRA, aduce în faţa vizitatorilor săi lumea tradiţională a fermecătoarei Transilvanii multietnice.

centrul astra pentru patrimoniu

Prin dotările de care beneficiază, Centrul ASTRA pentru Patrimoniu abordează problematica conservării și restaurării pe toate tipurile de suport, bazându-se pe solide cunoștințe teoretice și practice. Salvarea patrimoniului presupune dăruire, înțelegere, cunoștințe și perseverență deopotrivă în procesul de conservare-restaurare a obiectelor și monumentelor pe care timpul a pus amprenta degradării fizice, chimice și biologice.

Astra Film

Înființat în 1993 ca proiect inovator al Complexului Național Muzeal ASTRA, Festivalul ASTRA Film a devenit una dintre platformele principale ale filmului documentar din România și din Europa. Cel mai longeviv festival de film din România, surprinde de fiecare dată cu subiecte controversate, de actualitate și locații inedite pentru vizionare. Festivalul oferă cineaștilor din România și din toată lumea locul cel mai potrivit pentru a-și lansa în premieră filmele documentare.

Revista transilvania

Transilvania este un jurnal academic fondat în 1868, care publică studii și recenzii pe subiecte variate, în domenii precum studii literare, teorie și gândire critică, științe socio-economice, filosofie, științe politice și teologie. Din anul 2017 până în prezent, revista Transilvania este editată de către Complexul Național Muzeal ASTRA sub editura ASTRA Museum.

Marketing și Educație

Un muzeu care se pliază și răspunde provocărilor și nevoilor specifice secolului XXI, așează departamentul de marketing cultural și educație, la același nivel cu celelalte departamente. Marketingul Cultural, programele educaționale, comunicarea și interpretarea patrimoniului sunt activitățile care au plasat Muzeul ASTRA pe harta muzeelor importante din Europa. Ne adresăm, prin pachetul de activități, inclusiv mediului privat, având o ofertă bogată pentru team-building-uri și evenimente dedicate sectorului corporate.

GALERIE EVENIMENTE

Loc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală “Dumbrava Sibiului”.

O MISIUNE COMUNĂ

Deși profilul său este unul etnografic, misiunea Muzeului ASTRA transcede promovarea exclusivă a tradiționalului la timpul trecut, erijându-se într-un veritabil instigator cultural prin situarea sa la confluența dintre vechi și nou, tradițional și modern, național și mondial. Pentru a rămâne relevant pentru publicul său, Muzeul ASTRA investește în programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității și să încurajeze oamenii să transforme tradiția într-o parte activă a vieții lor de zi cu zi. Obiectivul central al Muzeului ASTRA este acela de a reprezenta un etalon de bune practici în rândul instituțiilor de cultură românești și internaționale.

HOMEPAGE

Click aici ca să mergi pe Homepage

EVENIMENTE

Click aici să vezi evenimentele

DIRECȚII

CLICK AICI să vezi LOCAȚIa pe Hartă

ABONAMENT

CLICK AICI SĂ VEZI LISTA DE TARIFE