Skip link-uri
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

ASTRA Rock 2024

august 16 @ 17:00 - august 18 @ 23:30

În perioada 16-18 august 2024, Muzeul în aer liber găzduiește Festivalul ASTRA Rock, ajuns la a 3-a ediție.

Germanii H-Blockx, norvegienii Enslaved, sârbii S.A.R.S și britanicii The Toy Dolls, alături de Paraziții, R.O.A., Bucovina, Zob, Crimena, Nimic Întâmplător, RoadkillSoda, JBLK, Folk Frate!, Wildchild și Onenightstand sunt trupele de pe afișul celei de-a treia ediții a festivalului ASTRA Rock, care va avea loc între 16 și 18 august 2024 în spațiul mirific al Muzeului în Aer Liber ASTRA din Sibiu.

Programul recitalurilor din cele trei zile ale Festivalului ASTRA Rock 2024 arată astfel:

  • vineri, 16 august: ora 19.30 – ZOB, ora 21.00 – BUCOVINA, ora 23.00 – S.A.R.S.
  • sâmbătă, 17 august: ora 19.30 – ROA, ora 21.00 – ENSLAVED, ora 23.00 – H-BLOCKX
  • duminică, 18 august: ora 19.30 – CRIMENA, ora 21.00 – PARAZIȚII, ora 23.00 – THE TOY DOLL

Recitalurile vor avea loc alternativ pe cele două scene ale festivalului, una amplasată pe lac și una situată în Târgul de Țară.

Programul artistic de la scena secundară, de la Târgul de țară, pentru cele trei zile de Festival este următorul:

  • vineri, 16 august: ora 18.30 – ONENIGHTSTAND, ora 22.00 – FOLK FRATE!
  • sâmbătă, 17 august: ora 18.30 – WILDCHILD, ora 22.00 – NIMIC ÎNTÂMPLĂTOR
  • duminică, 18 august: ora 18.30 – JBLK, ora 22.00 – ROADKILLSODA

În fiecare noapte începând cu 00.30 – DJSET

ASTRA Rock pentru copii îi așteaptă cu ateliere practice și jocuri de altă dată, in aer liber, chiar lângă zona de Food and Drinks. Sub îndrumarea meșterilor, copii iși pot realiza o brățară din piele sau un cârpător din lemn, iar după muncă vine și răsplata: joacă și multă distracție pentru toate vârstele! Lansăm micilor iubitori de muzică rock provocarea de a descoperi bucuria jocului simplu, spontan, mijlocit de obiecte realizate din materiale naturale.

In fiecare zi de Festival începând cu ora 17:00.
Atelier de confecționat bratari din piele cu meșterul Uve Boghian
Atelier tâmplarie – dulgherie cu tânărul antrepenor Adrian Șoșa

 

La prânz vizitatorii se vor putea  odihni la Târgul de țară impreună cu familia sau cu prietenii, unde pot degusta din preparatele specifice din Maramureș, Vaslui, Banatul de pustă și montan, Satu Mare, Sălaj și poți afla care este oferta culturală a zonelor din care provin prietenii noștri – muzeele din țară. Cu alte cuvinte, vor pregăti preparate cuinare tradiționale reprezentanții culturii românești din toate colțurile țării.

 

ASTRA Poetic – Podul acoperit de la Gura Râului
Expoziție. Ateliere de creație literară și artă plastică. Recital poetic. Lansare de carte – Vineri – Duminică, orele 16.30 – 19.00

 

Aleea cu povești – aleea dintre Podul acoperit de la Gura Râului și Gospodăria din Săpânța/Cimitirul Vesel, cu ramificație spre Etno-Tehno Parc – Circuit în natura bogată din zăvoiul și lunca muzeului, de-a lungul pârâului. Secvențe de text ficțional. Expoziție – Vineri – Duminică, orele 10.00 – 19.00

 

Zona Etno Tehno Parc
Amplasată într-un cadru natural deosebit, zona Etno Tehno Parc reunește mai multe construcții cu funcții și scopuri diferite și își propune să faciliteze procesul de învățare, explorând curiozitatea naturală a copiilor și apetitul lor pentru descoperire și interacțiune prin implicarea tuturor simțurilor.

In perioada 15 – 18 august 2024, intre orele 10.00 – 18.00, la Etno Tehno Parc
– Ateliere de confecționat coșuri din răchită cu meșterul Liviu Rusu
– Ateliere de olărit cu meșterul
– Expoziția Către stele și înapoi. Dumitru Prunariu în spațiul cosmic – Quest
– Ora de joacă – jocuri și jucării din materiale naturale

 

Micii meșteșugari / 15-18 august / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

„Mici meșteri MARI”, premianți ai Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”,  buni cunoscători ai meșteșugurilor și canoanelor artei populare din zonele de proveniență , vor susține ateliere demonstrative și interactive, organizate în trei locații. Olimpicii sunt însoțiți de meșteri și profesori instructori.

  • Aleea pivelor / Amfiteatru Vizitatorii vor putea participa la ateliere de țesut la război orizontal și vertical, de cusut, de brodat și de împletit avându-i ca îndrumători pe olimpicii din Argeș, Bacău și Avrig (Sibiu).
  • Aleea pivelor / poienița din jurul Pivei de la Jieț Tainele olăritului și cele ale creării figurinelor de lut vor putea fi descifrate împreună cu vechi familii de olari din Horezu (Vâlcea), Oboga (Olt) și Braniștea (Galați).
  • Sector lemn / Joagăr Gura Râului Elevii din Bacău și din Nereju (Vrancea) vor povesti despre obiectele de lemn pe care le sculptează cu motive specifice. Despre tehnicile de pictură a mobilierului veți afla de la copiii sibieni ce pun în valoare vechiul meșteșug săsesc!

 

 Memoria secretă a obiectelor – Gospodăria de dogar din Nereju, Gospodăria de țesător de straie vâltorite din Săpânța – Expoziții. Instalații de obiecte tradiționale – Chipărușul, Cimitirul Vesel, Vâltoarea, Atelierul de dogar, Atelierul de țesut. Film documentar. Ateliere meșteșugărești și gastronomice. Muzică tradițională – Vineri – Duminică, 16-18 august , orele 10.00 – 19.00 (vizitare), respectiv 15.00 – 19.00 (ateliere)

Abonamentele pentru cele trei zile de festival costă 250 de lei, iar biletele de o zi pot fi achiziționate cu 100 de lei, fiind disponibile pe pe iabilet.ro. La toate prețurile de mai sus se adaugă comisionul de ticketing.

Copiii care nu au împlinit încă 12 ani au acces gratuit la festival, însoțiți de un adult posesor de bilet sau abonament.

Abonamentele pentru cele trei zile de festival costă 250 de lei, iar biletele de o zi pot fi achiziționate cu 100 de lei, fiind disponibile pe pe iabilet.ro. La toate prețurile de mai sus se adaugă comisionul de ticketing.

Muzeul ASTRA oferă camparea gratuita în natură cu cortul exclusiv pentru posesorii de abonamente sau bilete la festival. Regulamentul zonei de campare precum și alte detalii pot fi consultate aici.

Pentru abonații muzeului biletele de festival au preț redus. Ele pot fi achiziționate de la casieria principală a Muzeului in aer liber prin prezentarea abonamentului de muzeu (valabil) și costă 125 lei abonamentul/3 zile, 50 lei biletul/zi.

Copiii care nu au împlinit încă 12 ani au acces gratuit la festival, însoțiți de un adult posesor de bilet sau abonament.

Abonamentele și biletele a festival asigură și accesul la muzeu, precum și la multiplele activități conexe organizate de acesta în weekendul 16-18 august 2024.

Accesul
Vizitarea Muzeului în aer liber se poate face intre orele 8.00 – 20.00, în baza biletului / abonamentului de muzeu (sau de Festival) și invitâm publicul larg să cunoască meșterii prezenți anul acesta in cadrul Târgului Cratorilor Populari, să participe la atelierele interactive sau educaționale, să deguste preparate culinare gătite după rețete tradiționale, să experimenteze arta contemporană și poezia intr-un cadru natural.

Începând cu ora 17.00, accesul în zona Târgului de țară – scena de pe lac va fi restricționat pentru publicul care nu dorește să participe la concertele de muzică rock. In zona de desfășurare a concertelor vor avea acces doar participanții la Festival, posesori de brățară de Festival.

Vizitatorii care nu au achiziționat biletul de Festival au posibilitatea ca in intervalul orar 17.00 – 20.00 să-și continue vizita în Muzeul în aer liber bucurându-se de activitățile derulate aici, cu rugămintea de a ocoli zona restricționată și de a utiliza alei alternative (semnalizate) pentru a ajunge a poarta principală sau a traversa muzeul dintr-o parte in cealaltă.

––-

Festivalul ASTRA Rock este organizat de Muzeul ASTRA, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu și a Ministerului Culturii, în parteneriat cu Asociația Rock Culture și susținut de CEC Bank, GLS, Academia Forțelor Tereste, Hilton Sibiu, Cămara Boierului, Asociația Centrul Memorial Dr. Gh. Telea Bologa, Fundația AROBS.

 

 

Green Museums – Initiațivă Bilaterală pentru promovarea tranziției verzi și a sustenabilității în organizarea de evenimente culturale

GREEN MUSEUMS este conceput pentru a susține o abordare inovatoare a patrimoniului cultural și a evenimentelor culturale, facilitând colaborarea între muzee în aer liber și festivaluri din România și Norvegia. În urma succesului înregistrat de proiectul-pilot Green Rocks! care a reunit, în iunie 2023, la Oslo, 30 de organizatori de festivaluri muzicale din Norvegia și România în contextul sustenabilității și tranziției verzi, partenerii, Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, respectiv Artă și Cultură din Norvegia, își propun să ducă mai departe această inițiativă bilaterală.

Evenimentul GREEN MUSEUMS va avea loc între 16 și 18 august 2024 la Muzeul ASTRA din Sibiu.

Scopul principal al evenimentului este de a încuraja parteneriatele și colaborările bilaterale între organizatori de festivaluri și muzee în aer liber din România și Norvegia, care împărtășesc dorința de a oferi publicului experiențe complexe, valorificând, în mod responsabil resursele și mediul înconjurător.

Green Museums răspunde nevoii festivalurilor (muzică, istorie, teatru, film etc.) de a găsi locații inedite care să ofere nu doar spații adecvate pentru spectacole, ci și experiențe unice și diferite pentru publicul participant. În același timp, muzeele în aer liber sunt în căutare de modalități de a-și valorifica patrimoniul în afara formatului tradițional de expoziții, pentru a atrage noi audiențe. Acest context face ca parteneriatele între festivaluri și muzee în aer liber să aducă plus valoare, facilitând inovația și diversificarea ofertelor culturale. Participanții GREEN MUSEUMS vor putea explora modul în care se organizează evenimentele de tip concert în spații muzeale și vor beneficia de o multitudine de workshop-uri practice susținute de experți din România și Norvegia.

Pentru o experiență relevantă în contextul obiectivelor enunțate, evenimentul se va desfășura în Sibiu, în incinta Muzeului ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Mai mult decât atât, pentru o experiență care să ofere un model de bună practică, evenimentul va fi organizat concomitent cu ASTRA ROCK Festival care, prin prisma multitudinii de activități, contribuie la creșterea ofertei muzeale, dezvoltarea audienței și promovarea culturii locale și naționale.

Ediția a treia a Festivalul ASTRA ROCK va oferi pe deplin o experiență autentică românească, iar GREEN MUSEUMS va facilita schimbul cultural norvegian printr-o reprezentație muzicală susținută de trupa norvegiană ENSLAVED pe scena festivalului.

Complexitatea evenimentului bilateral GREEN MUSEUMS se manifestă nu doar prin facilitarea unei experiențe directe în valorificarea patrimoniului muzeal printr-un festival integrat, ci și prin componenta sa educațională. Aceasta promovează învățarea comună despre importanța sustenabilității și a tranziției verzi în domeniul cultural. Astfel,  Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii din România și Artă și Cultură Norvegia continuă  efortul de a sublinia necesitatea unei abordări colaborative care să încurajeze schimbul de experiență și bune practici în organizarea de evenimente culturale distractive, dar care sunt și prietenoase cu mediul

Detalii

Începe:
august 16 @ 17:00
Se termină:
august 18 @ 23:30