Skip links

astrafilm

Cine suntem

ASTRA FILM FESTIVAL (AFF) este un eveniment major în comunitatea europeană de film și cel mai important festival de film documentar din România. Festivalul are loc în Sibiu, în centrul Transilvaniei și este unic în această parte a Europei. Festivalul promovează acel tip de cinema implicat, care prezintă o relatare detaliată și intimă a condiției umane sub forma unor povești cinematografice puternice. Înființat în 1993, Festivalul Astra Film se mândrește cu faptul că a pus bazele unui cadru însemnat pentru dezvoltarea cinematografului de film documentar din Europa Centrală și de Est și, totodată, a consolidat în România și în întreaga regiune o platformă pentru realizatorii noi de film, oferindu-le oportunități de networking și vizibilitate activității lor pe plan național și internațional.

Festivalul se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Muzeul ASTRA prin departamentul ASTRA Film și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor, fiind cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Aflați mai multe despre istoria festivalului din documentarul laureat cu Premiul Gopo. Apăsați pe butonul de mai jos pentru a accesa documentarul.

GALERIE EVENIMENTE

Filmul documentar – un spațiu de reflexie asupra lumii prin forța cinemaului.

Filme premiate

Te invităm să aflii povestea tuturor obiectivelor din lista de mai jos.

Magazinul de mărunțișuri

(Polonia, 2022), regia Łukasz Kowalski

Cel mai bun film al Secțiunii Europa Centrală și de Est

„pentru interesanta prezentare, plină de umor, a eforturilor proprietarului și angajaților unei improbabile afaceri de amanet, în căutarea unei „lovitură”, într-o comunitate precară în care singurele lucruri de valoare sunt poveștile disperării. Prin regia inteligentă, atenția și înțelegerea pentru personaje, „Amanet” transformă povestea într-un subiect de relevanță globală despre viață și aspirații, între eșec, supraviețuire și promisul succes capitalist.”

Pocalul. Despre fii și fiice

(România, 2022), regia Cătălina Tesăr și Dana Bunescu

Cel mai bun film al Secţiunii România

„pentru virtuozitatea stilistică, amploarea cercetării și profunzimea efortului antropologic. Pentru realizarea unei punți de înțelegere între culturi, deschizând spre o lume care adeseori rămâne ferecată în spatele locurilor comune. Pentru capacitatea de a crea o poveste dramatică și emoționantă despre familie și condiția femeii. Pentru explorarea valorilor unei culturi prinse între modernitate și tradiție”.

Un locșor pe lume

(Franța, 2021), regia Emilie Beyssac Cywinska

Cel mai bun film al Secțiunii DocSchool

„un portret de familie tandru și cald, pictat cu atâta ușurință, naturalețe și afecțiune, dezvăluind în moduri subtile felul în care forțele istoriei mari se desfășoară la scara mai mică a vieții de zi cu zi”.

Apropierea

(România, 2022), în regia lui Botond Püsök

Cel mai bun film la categoria Voci emergente ale documentarului

„pentru un film ce prezintă o eroină care se luptă să își țină familia unită, într-o viață aproape zdrobită de un stigmat pe care, în mod crud, nu poate evita să îl interiorizeze; pentru un film care folosește cele mai simple artificii cinematografice pentru a aduce pe ecran o poveste înfiorătoare de supraviețuire”.

Filmul documentar

Un spațiu de reflexie asupra lumii prin forța cinemaului. Află mai multe despre ediția din acest an.