Skip link-uri

Voluntariat internațional în Muzeul ASTRA în anul 2024

AUTOR

Muzeul Astra

DATĂ

02/10/2024

Categorie

Evenimente

Colaborările cu instituțiile de prestigiu continuă la Muzeul ASTRA! De câțiva ani buni, UNION REMPART (Franța) recomandă muzeul nostru pentru desfășurarea unei tabere de restaurare. În anul 2024, patru voluntari din Franța și Belgia au petrecut două săptămâni în Sibiu, luând pulsul a tot ceea ce înseamnă un Muzeu în Aer Liber. Toate activitățile s-au desfăşurat sub coordonarea atentă a specialiştilor restauratori din cadrul Muzeului ASTRA. Voluntarii au fost implicați în realizarea șiței, a chirpicilor, a gardurilor de nuiele, dar și în lucrări proponderent în lemn, la porți, poduri și podețe.
Totodată, experiența practică a fost susținută și de momente educative și excursii tematice în zonă, care le-au permis tinerilor să interacționeze cu tradiţiile şi obiceiurile locale.
UNION REMPART este o federație de ONG-uri înființată în 1963 cu expertiză în domeniul restaurării, conservării și promovării patrimoniului internațional.

Experiența voluntarilor o regăsiți în următorul testimonial:

Am auzit de Muzeul Astra în diferite locuri sau documente. Am vrut să vizitez acest loc de mult timp. Așa că a fost o ocazie bună pentru mine să vin ca voluntar în vacanța mea. Mai mult decât atât, prelucrarea lemnului este pasiunea mea și, de asemenea, meseria mea. Lucrez într-un birou de proiectare într-o companie care produce grinzi pentru a construi toate tipurile de clădiri în întreaga lume. Sunt fascinat de lucrul manual cu materialele și cu tehnicile de bază. Așadar, am fost foarte bucuros să descopăr acest muzeu în aer liber. Am ajutat la realizarea stâlpilor de stejar, la renovarea unei porți și a unui gard. Am învățat cum să facem șindrilă de lemn înainte de a o pune pe acoperiș. Fiecare om pe care l-am întâlnit a avut foarte multă răbdare cu noi să ne explice ce să facem, dar și istoria, funcția unor clădiri, precum casele din Letea. Există multe feluri de a folosi lemnul, pământul, paiele și materialele textile în acest muzeu, având șansa de a încerca să facem cărămizi și să coasem traiste. Am fost foarte impresionat de activitățile dedicate copiilor pentru a le arăta cum să construiască ceva cu mâinile. Am mâncat la restaurantul Tulgheș, unde am întâlnit oameni foarte drăguți. Au gătit diferite feluri de mâncare în fiecare zi, inclusiv diete foarte specifice. În timpul liber și în weekend am vizitat Sibiul, un oraș de necrezut, cu o mulțime de evenimente culturale într-un cadru arhitectural frumos. Aceste două săptămâni mi-au oferit multe alte idei despre oraș sau peisaje naturale de descoperit. Am făcut multe poze în muzeu, ca să-mi amintesc forma, tehnica construcției. Aș recomanda o astfel de excursie tuturor celor care doresc să petreacă timp pentru a învăța, a ajuta și a împărtăși lucruri într-un loc liniștit și frumos. Mulțumim foarte mult că ne-ați primit. Continuați să dați viață acestui loc, pe cât mai mult posibil. Guillaume Peureux

Alte articole

Evenimente

Ziua IEI 2024

Interviuri Ziua iei 2024 Interviu – Ciprian Ștefan (24.06.2024) https://youtu.be/37WinjTI0LE Interviu – prof. univ. dr.

Citește mai mult »

Ai nevoie de mai multe informații?

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ne contacta!