Skip link-uri
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Ateliere Animă ASTRA 2024

august 7 @ 10:00 - august 11 @ 17:00

În perioada 7 – 11 august 2024, în intervalul orar 11:00 – 17:00 (pauză de la ora 13:00 – 14:00) Muzeul ASTRA, vă propune, în cadrul Animă ASTRA, o serie de ateliere, astfel:

  1. Atelier pentru realizarea instrumentarului arhaic pentru păstrarea/depozitarea hranei – 10-11 august 2024 | Gospodăria din Goiești-Vidra (Crângul din Apuseni) În cadrul atelierului demonstrativ aducem în atenția vizitatorilor meșteșugul dogăritului, prin confecționarea de instrumentar de inspirație tradițională, din lemn (vase din doage, butoiașe, găleți pentru apă, ciubere, bote), adaptat la bucătăria contemporană.
  2. Atelier pentru confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană – 10-11 august 2024 | în proximitatea gospodăriei Poiana Perișani Atelierului pune în valoare meșteșugul prelucrării lemnului, prin realizarea de instrumentar gospodăresc (furci, greble, linguri, mobilier mic pentru depozitarea hranei, etc.), sisteme de depozitare a alimentelor și de germinare a plantelor în spațiile neconvenționale, adaptate mediului urban
  3. Atelier de croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă – 10-11 august 2024 | gospodăria din Nereju
    În cadrul atelierului organizat în Muzeul ASTRA, vizitatorii vor fi îndrumați pas cu pas cum să-și confecționeze propria mască conform modelelor expuse de meșter.
  4. Arheologie experimentală – 7-11 august 2024, interval orar 10:00-18:00 (pauză de la ora 14:00 la 15:00) | zona Etno Tehno Parc
    Evenimentul își propune ca, printr-un spațiu expozițional organizat în Muzeul în aer liber, animat de persoane costumate după modelul vestimentației din perioada antică, să reconstituie meșteșuguri, practici constructive și ipostaze din viața cotidiană antică.Astfel, în zona Etno Tehno Parc, vor avea loc activități demonstrative și interactive, desfășurate sub forma unor ateliere de reconstituire istorică și arheologie experimentală, prin care publicul larg va putea cunoaște aspecte ale civilizaților antice barbare (celți, daci, sarmați, germanici), care au ocupat zone de pe teritoriul actual al României în antichitate (sec. IV î. Chr – sec V p. Chr.).Atelierul de olărit ilustrează confecționarea prin modelare cu mâna, a vaselor și obiectelor casnice de lut din antichitate și reconstituie procesul tehnologic de ardere a vaselor de lut.

    Atelierul de fierărie prezintă confecționarea uneltelor meșteșugărești, uneltelor agricole, armamentului și echipamentului militar.

    Atelierul de prelucrare a lemnului la strung exemplifică modalitatea de prelucrare a lemnului cu ajutorul uneltelor de mână specifice epocii antice, dar și cu ajutorul unor instalații acționate de forța umană: strungul și scaunul de cuțitoit. Se vor confecționa vase de lemn și cozi pentru unelte agricole și meșteșugărești.

    Atelierul de prelucrare a lânii și pieilor de animale folosite la confecționarea vestimentației, încălțămintei, ilustrează procesul de obținere a firului pentru țesut, vopsirea firelor textile, tehncile de țesere și instalațiile folosite, dar și argăsirea și tăbăcirea pieilor.

     

    Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
    Evenimentele fac parte din programul Animă ASTRA! proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.
    Partenerul CEC Bank susține  meșteșugurile tradiționale, valorizate prin proiectul Animă ASTRA.

Detalii

Începe:
august 7 @ 10:00
Se termină:
august 11 @ 17:00