Skip link-uri
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Târgul Creatorilor Populari din România 2024

august 15 @ 09:00 - august 18 @ 19:30

În perioada 15-18 august 2024, muzeul ASTRA găzduiește Târgul Creatorilor Populari din România, ediția a 41, un reper în calendarul manifestărilor dedicate patrimoniului cultural imaterial.

Prin Târgul Creatorilor Muzeul ASTRA propune publicului o altfel de întâlnire cu patrimoniul: nu doar printr-o vizită într-un muzeu în aer liber, cu case și gospodării, cu ateliere și instalații tehnice, ci printr-un dialog cu cei care, încă, păstrează tainele însuflețirii monumentelor.

Dacă acum 40 de ani, la prima ediție a Târgului, participau 28 de creatori populari, anul acesta vor fi prezenți peste 150 de meșteri reprezentând majoritatea zonelor etnografice și etniilor, conturând tipologia meșteșugurilor tradiționale: țesut, brodat, olărit, încondeiat ouă, sculptat în lemn și os, pictat icoane, cojocărit, confecționat măști, podoabe, păpuși, instrumente muzicale și pălării, împletit fibre vegetale.

Târgul și-a păstrat funcțiile inițiale, comerciale și sociale, ilustrând interesul publicului pentru calitatea și valoarea obiectelor oferite de meșterii populari. De-a lungul anilor, definind rolul comunitar al muzeelor în societate, Târgul a dezvoltat și alte funcții complexe: educativă – muzeul se transformă într-un atelier ce familiarizează vizitatorii cu tehnicile și procedeele tradiționale de lucru; artistică și documentară – meșterii își etalează costumele specifice zonei de proveniență.

 

Ateliere olimpici în cadrul ASTRA Rock

„Mici meșteri MARI”, premianți ai Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”,  buni cunoscători ai meșteșugurilor și canoanelor artei populare din zonele de proveniență, vor susține ateliere demonstrative și interactive, organizate în trei locații. Olimpicii sunt însoțiți de meșteri și profesori instructori.

  • Aleea pivelor / Amfiteatru. Vizitatorii vor putea participa la ateliere de țesut la război orizontal și vertical, de cusut, de brodat și de împletit avându-i ca îndrumători pe olimpicii din Argeș, Bacău și Avrig (Sibiu).
  • Aleea pivelor / poienița din jurul Pivei de la Jieț. Tainele olăritului și cele ale modelării figurinelor de lut vor putea fi descifrate împreună cu vechi familii de olari din Horezu (Vâlcea), Oboga (Olt) și Braniștea (Galați).
  • Sector lemn / Joagăr Gura Râului. Elevii din Bacău și din Nereju (Vrancea) vor povesti despre obiectele de lemn pe care le sculptează cu motive specifice. Despre tehnicile de pictură a mobilierului veți afla de la copiii sibieni ce pun în valoare vechiul meșteșug săsesc!

La Sibiu, faza națională a Olimpiadei, înscrisă în lista proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale a Ministerului Educației, reunește copii cu vârste cuprinse între 6-18 ani, câștigători ai fazelor județene. Misiunea concursului este de a educa şi conştientiza copiii asupra valorilor perene ale culturii şi civilizaţiei populare, de a dezvolta talentul şi aptitudinile celor care, cu pasiune se apleacă asupra acelor valori, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară.

Detalii

Începe:
august 15 @ 09:00
Se termină:
august 18 @ 19:30